Mostar

Otvoren obnovljeni dućan legendarnog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine

Vijesti / Politika | 03. 07. 2015. u 19:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim presijecanjem vrpce gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i zamjenik državnog ministra civilnih poslova Đorđe Miličević večeras su u mostarskoj starog gradskoj jezgri otvorili obnovljeni dućan legendarnog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine, koji je sagrađen 1883. godine, javlja agencija Anadolija.

Komadina je bio gradonačelnik Mostara od 1909. godine do 1918. godine i u tom razdoblju sve svoje potencijale stavio je u službu prosperiteta ovog grada. Stoga je otvaranje vrata njegove nekadašnje 'magaze' imalo posebnu simboliku dobrodošlice svim ljudima.

Ovom događaju nazočili su brojnih visoki dužnosnici, među kojima su bili i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Želim čestitati Bešliću na obnovi ovog objekta. Pretpostavljamo da ima još ovakvih objekata u gradu. Ovo je dobar primjer kako BiH i UNESCO zajedno surađuju na ovakvim projektima", kazala je Bokova, nakon svečanosti otvorenja.

Radost zbog ovakvih projekata iskazao je i predsjedavajući BiH Mladen Ivanić, uvjeren da će pozitivnih stvari biti i više u budućnosti.

"Ovo je mjesto koje pripada i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i svima, i nadam se da će takvih stvari puno biti u ovom sivilu naše svakodnevnice i okretanja prošlosti te da će se krenuti ka budućnosti. Stoga je veliko zadovoljstvo što četiri zemlje Srbija Hrvatska BiH i Crna Gora zajednički nude stećke kao zajedničko kulturno dostignuće, a prije 10 godina bi se pobili međusobno tko ima veće pravo na to", kazao je Ivanić.

Ivanić se potom, zajedno sa ostalom delegacijom, uputio u obilazak stare gradske jezgre sa tradicionalnim fotografiranjem na UNESCO-vom spomeniku.

"Stari most je simbol Mostar i simbol Bosne i Hercegovine i simbol pobjede života nad smrti i simbol pobjede civilizacije nad barbarstvom i veliki simbol. I evo danas svi smo tu da se sjetimo toga dana kad je ponovno izronio", kazao je Bakir Izetbegović.

U obnovu ovoga dućana uloženo je oko 60.000 maraka, a kako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić najavio u planu su još brojni projekti obnove u staroj gradskoj jezgri.

Kopirati
Drag cursor here to close