Naslijeđe

Otvoren obnovljeni Arhiv BiH: Njegova građa važana je i za sve zemlje svijeta

Kultura / Flash | 02. 10. 2014. u 12:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnovljeni Arhiv Bosne i Hercegovine, institucija čiji je dio prostorija i arhivskog materijala stradao u požaru tijekom demonstracija u veljači u Sarajevu, danas je otvoren uz prigodnu svečanost.

Otvorenju obnovljenog Arhiva nazočile su brojne visoke uzvanice iz BiH i Turske državne agencije za suradnju i koordinaciju- TIKA koja je financirala sanaciju i opremanje ove institucije. Među njima, bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

Goste i uzvanice pozdravio je direktor Arhiva BiH Dušan Vržina, zahvalivši predstavnicima TIKA-e na pomoći u spašavanju i obnavljanju kulturno-povijesne baštine BiH. Istaknuo je da će,
na sreću, najveći dio arhivske građe zapaljene u veljači moći biti spašen.

Podsjetio je da su predstavnici TIKA-e obišli prostorije Arhiva BiH "dok su se prostorije još dimile", sa željom da pomognu u spašavanju neprocjenjive građe. Podvukao je da će Arhiv BiH i u budućnosti na različitim projektima nastaviti suradnju s TIKA-om.

Zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Maskan istaknuo je da je građa koju čuva Arhiv BiH važna ne samo za BiH već i za sve zemlje svijeta jer se tu čuva dio i bh. i svjetske povijesti.

''Svi dobro znamo da narod koji nema prošlost nema ni budućnosti. Građa koju čuva Arhiv BiH je vrijedna i za nas u Turskoj, jer dijelimo zajedničku povijest, a važna je i za naše buduće odnose'', kazao je on, dodavši da TIKA pomaže obnovu i ostalog kulturno-povijesnog naslijeđa BiH kao što su Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu, Careva džamija u Sarajevu te Ferhadija džamija u Banja Luci.

Turski veleposlanik Cihad Erginay istaknuo je da je Turska željela biti od pomoći i pružiti podršku Arhivu BiH nakon što je stradao te su njeni predstavnici dok je još gašen požar obišli prostorije Arhiva da bi što urgentnije djelovali.

''Čestitamo TIKA-i na brojnim projektima koje realizira u mnogim zemljama regije, a jedan od primjera je i Franjevački samostan u Fojnici gdje je također pomogla u obnovi arhivske građe'', kazao je.

Pozdravljajući prisutne, Bakir Izetbegović je naglasio da se u njemu danas suprotstavljaju dvije emocije - sreća što je uz pomoć prijatelja iz Turske obnovljen Arhiv BiH, kao i tuga kada se sjeti da je "netko djecu ovoga grada poslao da ruše i pale" svoje simbole, zastave i kulturna dobra, te da uništavaju vlastitu baštinu.

''Taj petak, 7. veljače, bio je jedan od najtežih dana u mom životu. Ali, i u tim trenucima znao sam da kaos ne može nadvladati. Potvrda takvog stava došla je vrlo brzo. Sarajevo se spontano distanciralo od nasilja i nereda. Pobijedio je, po ko zna koji put, snažan duh ovoga grada. Pobijedili su njegovi građani. Šutnjom i suzama su iskazali ogorčenje pred prizorima razaranja koje su potisnuli u svojoj kolektivnoj memoriji, pred slikama zapaljenih zgrada i automobila, ranjenih policajaca i izmanipuliranih mladića'', kazao je on.

U konačnici je zahvalio prijateljima iz Agencije TIKA koji su pomogli u obnovi zapaljenog Arhiva BiH, iskazavši uvjerenost da se nikada više neće popravljati štete poput ove.

Turska agencija TIKA u obnovu Arhiva BiH uložila je oko 150.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close