Odavno se udaramo

Otkriven najraniji dokaz nasilja čovjeka nad čovjekom

Kultura / Flash | 28. 05. 2015. u 09:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostaci čovjeka stari oko 430.000 godina, pronađeni u pećini na sjeveru Španjolske, predstavljaju najraniji dokaz nasilja čovjeka nad čovjekom, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Istraživači su analizirali jednu lubanju na lokaciji zvanoj Jama kostiju, u kojoj su pronađeni ostaci najmanje 28 ljudi.

Oni su zaključili da su najmanje dvije frakture na lubanji izazvane "višestrukim udarcima" i vjerojatno se radi o "namjernom ubojstvu".

Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS One, a znanstvenici tvrde kako ovo pokazuje da je nasilje bilo sastavni dio čovjeka i u najranijim kulturama.

Tim je analizirao lubanju koristeći moderne tehnike skeniranja i utvrdio da su dvije frakture skoro identične, što ukazuje da su ozljede nanijete istim predmetom, prenijela Srna.


Ova pećina, koju Španjolci nazivaju Sima de los uesos, predmet je istraživanja više od tri desetljeća.

Prema analizama DNK, čiji je uzorak uzet ranije, vjeruje se da je riječ o ranim neandertalcima, navodi BBC.

Znanstvenici vjeruju kako je ova pećina, koja ima dug vertikalan ulaz ili otvor, bila mjesto gdje su ljudi tada namjerno ostavljali preminule članove grupe. Vjeruje se da se radi o društvenom običaju u grupi ili najranijem načinu odlaganja ili sahranjivanja mrtvih.

Kopirati
Drag cursor here to close