Osmi tradicionalni 'Sevdah u Lisinskom' oborio rekord posjećenosti!

Kultura / Flash | 11. 11. 2014. u 17:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni godišnji koncert 'Sevdah u Lisinskom' održan je sinoć u prepunoj koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski'. Velikani sevdaha oduševili su publiku, a koncert je zbog posjećenosti oborio rekord posjećenosti dvorane koju je publika ispunila do posljednjeg mjesta. Uz Hanku Paldum i miljenike publike Nedžada Salkovića i Seju Pitića, publiku su oduševili Reuf Feković i Mersa Miljković, a zvijede večeri bili su i mladi pjevači i izvođači sevdalinki. Tako je koncert otvorio mladi Zanin Berbić koji je pjevao uz saz, a od sevdalija mlađih generacija nastupili su i Alma Subašić, Azra Husarkić i Ibro Bublin.

Publika je posebno emotivno reagirala na izvedbe kultnih sevdalinki 'Moj dilbere' i 'Čudna jada od Mostara grada' koje je sinoć izveo mladi pjevač i harmonikaš iz Siska Pavao Anić, a u gotovo trosatnoj koncertnoj večeri ispjevane su brojne prelijepe bosanske sevdalinke poput pjesama 'Emina', 'Kraj potoka bistre vode', 'Ne klepeći nanulama', 'Tebi majko misli lete', 'Pokraj puta rodila jabuka' i mnoge druge.

Posebno iznenađenje na koncertu brojnim posjetiteljima priredila je klapa Kampanel koja se pridružila pjevačima sevdaha i izvela pjemu 'Jesi li čula dušo', a atmosferu u Lisinskom upotpunio je i nastup KUD-a 'Nur' iz Siska. Sve pjevače je pratio sjajan orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Producent koncerta Tomislav Kašljević ove je godine uz vrhunske pjevače odlučio upotpuniti doživljaj na sceni Lisinskog jedinstvenom scenografijom tuzlanskog umjetnika Harija Ejubovića, a scenografija je za prigodu koncerta dovezena iz Bosankog kulturnog centra iz Tuzle.

Koncert 'Sevdah u Lisinskom' završio je izlaskom svih pjevača na scenu i s pjesmom 'zvijezda pjeva mjeseca', a valja naglasiti da je, baš kao i prethodnih godina, bio rasprodan već tjedan dana prije održavanja. Zbog velikog zanimanja publike za ovaj koncertni program, ove će se godine održati još dva dodatna koncerta sevdaha, 29. studenog u Dubrovniku, u hotelu 'Rixos Libertas', te večer kasnije u Zadru, u klubu Arsenal.

Kopirati
Drag cursor here to close