Daruj im pokoj

Osam molitvi za one kojih više nema: Izveden Dona eis requiem

Kultura / Vjera | 06. 11. 2014. u 10:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesto više tražilo se sinoć u kapeli crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, gdje su članovi Simfonijskog orkestra Mostar i Akademskog zbora Pro musica u prigodi Svih svetih i Dušnoga dana izveli Dona eis requiem (Daruj im pokoj). Izvedbom je ravnao Damir Bunoza, a nastupila je i solistica Monija Jarak.

Topli i akustični ambijent kapele pokazao se primjerenom lokacijom za izvedbu ovog djela, nastalog iz pera mo. don Dragana Filipovića, i koncipiranoga kao molitva za pokojne. Kroz osam stavaka izmjenjivali su se orkestar sa stavcima Susret, Sjeti se čovjek sam, U tvom miru, i Ljubav tvoja; te zbor i orkestar kroz polifoni Oče naš, solistički Zdravo Marijo, dramatični Slava ocu, do sabranog, ali svečanog finalnog stavka Vjernim mrtvim. Jasan i molitven glas mezzosopranistice Monije Jarak, povremeno praćen zborom, ispunio je kapelu u melodičnoj Zdravo Mariji.

Prema autorovim riječima, "četiri stavka govore o čovjeku koji odlazi i koji je otišao sa ovoga svijeta i susreće se sa Vječnim, Neizmjernim. Susreće se, kako bi kršćanska tradicija rekla, sa strašnim sudom. Ti stavci pisani su za gudače, flautu i klavir. Dakle, instrumentalni stavci govore o čovjeku koji odlazi i koji je s one strane životne obale. Druga su četiri stavka vokalnoinstrumentalni i govore o čovjeku koji je na ovoj našoj obali, koji moli i koji se moli za onoga koji se preselio na drugu obalu."

Dona eis requiem imao je svoju praizvedbu u mostarskoj Katedrali, na Dušni dan 2006. godine, te je do sada izveden u Mostaru, Dubrovniku, Sarajevu, Šibeniku, Škabrnji i Zadru.

Kopirati
Drag cursor here to close