književna povijest

Originalni 'Mali princ' u prodaji

Kultura / Flash | 30. 04. 2016. u 18:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste ljubitelj knjiga s dušom djeteta i veoma odraslim bankovnim računom, uskoro možete posjedovati dio književne povjesti. Originalna ilustracija 'Malog princa' Antoine de Saint-Exupérya će se po prvi put naći na programu aukcijske kuće Arcturial u Francuskoj od 3. do 9.svibnja ove godine.

Avarel će kasnije biti prodan na aukciji u Parizu 31.lipnja po početnoj cijeni od 56.000 dolara. Saint-Exupéryeva obitelj je do sada bila vlasnik potpisane ilustracije autorovog junaka okruženog pješčanim dinama i umotanog šalom koji se viori na pustinjskom vjetru.

Saint-Exupéry bio je slavni francuski avijatičar koji je osim 'Malog pinca' napisao i nešto manje poznate novele 'Noćni let', 'Smisao života', 'Ratni pilot'. 1940. zajedno sa suprugom Consuelo bježi iz nacistima okupirane Francuske u New York. Tamo jedan od izdavača, vidjevši njegove ilustracije, predlaže da se okuša u pisanju dječjih knjiga. Dvije godine po dolasku Saint-Exupéry započinje putovanje malog princa kojeg objavljuje 1943. Novela je do sada prodana u 145 miliona kopija širom svijeta i prevedena na 270 jezika.



Saint-Exupéry umire u avionskoj nesreći 1944. BibliotekaPierpont Morgan u New Yorku postaje vlasnikom prvog izdanja 'Malog princa' dok Exupéryeva supruga nosi akvarel sa sobom u Francusku. Ilustracija je inače uzeta s 87. stranice originalnog izdanja knjige i ove godine naći će se u rukama jednog od obožavatelja Exupéryevog rada, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close