gledajte umjetnine

Olovka i papir za posjetitelje Rijksmuseuma: Skicirajte izložena djela!

Kultura / Umjetnost | 26. 11. 2015. u 11:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moderna  tehnologija zavladala je svijetom, pa tako ljudi više ne gledaju na žive stvari, već ih promatraju preko ekrana.

Uprava amsterdamskog Rijksmuseuma dosjetila se na koji način posjetitelje zainteresirati za izložena umjetnička djela, a da pritom ne koriste mobitele i fotoaparate ili tek površno lutaju prostorom - ponudili su im olovke i papir, pozvavši ih da skiciraju umjetnine, javlja Hina.

"U suvremenom svijetu mobilnih telefona, posjet muzeju često se pretvori u pasivno i površno iskustvo", piše na internetskim stranicama muzeja. "Posjetitelji su pomalo zbunjeni i ne doživljavaju istinsku ljepotu, magiju i ono čudesno što im se nudi u ovom prostoru. Zbog toga Rijksmuseum želi pomoći posjetiteljima da otkriju i cijene ljepotu umjetnosti i povijesti kroz crtež i skiciranje umjetničkih djela."

Najbolje od svega je to što ne morate biti iznimno nadareni da biste crtali i skicirali - svatko može crtati, poručili su iz muzeja.

"Ne morate znati crtati, jer to ne činite zbog konačnog rezultata, već da biste kvalitetnije promatrali ono što želite skicirati, a kada u tomu uspijete, vidjet ćete stvari koje ranije niste primjećivali - proporcije, detalje, linije... što će vas približiti umjetnikovoj tajni", stoji na web stranici muzeja.

U sklopu kampanje tijekom listopada organizirane su radionice i ostali događaji koji potiču na crtanje, a posjetiteljima koji su se željeli okušati u umjetničkom izričaju, na ulazu u muzej dijelile su se olovke i blokići.

Kopirati
Drag cursor here to close