eMTeeM

Održane tri forum predstave u Jablanici

Kultura / Flash | 30. 11. 2015. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je u punoj kino dvorani Omladinskog kluba “Pod istim suncem” u Jablanici izvedbom tri novonastale forum predstave završena trodnevna radionica forum teatra što ju je realizirao stručni tim Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih 1974 sa mladim ljudima iz Jablanice.

Radionica i predstave realizirani su u okviru projekta “Grad jednakih mogućnosti” , dijalog kultura, a namijenjen je boljem razumijevanju Roma i pripadnika većinske populacije. Predstave su otvoreno progovorile o tri veoma česta oblika diskriminacije Roma u našem društvu i suočile publiku sa vlastitim predrasudama i stereotipnim ponašanjem. Uključivanjem u forum i iznalaženje rješenja za prevazilaženje vlastitih predrasuda prisutni su dali svoj doprinos boljem međusobnom razumijevanju, što jeste po općoj ocjeni prvi korak ka poboljšanju stanja. Nakon predstava nastavljeno je zajedničko druženje.

Već sutra ansambl eMTeeM – a 1974 u IV Osnovnoj školi za učenike šestih razreda odigrat će tri izvedbe interaktivne predstave Teatra u obrazovanju “Maske”. Predstava se igra u okviru obilježavanja njene 500 – te reprize. U predstavi igraju Iman Dilberović, Ajla Hodžić, Miran Bečević i Adis Sandžaktar, a facilitator je Sead Đulić. Predstava tretira maloljetničko nasilje i sudionike od uzroka do posljedica takvog ponašanja.

Kopirati
Drag cursor here to close