Peta po redu

Održana smotra folklora "Gospojina 2014"

Kultura / Flash | 16. 08. 2014. u 09:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na blagdan Velike Gospe u Vidošima kod Livna, pod pokroviteljstvom Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ), u organizaciji KUD-a "Rudine" župa Vidoši, održana je 5. međunarodna ocjenjivačka smotra folklora "Gospojina 2014".

Stručni i ocjenjivački žiri pod predsjedanjem Danijela Šote, direktora Vinkovačkih jeseni, nakon nastupa društava proglasio je pobjednika Smotre, a to je KUD "Seljačka Sloga Buševec" Velika Gorica iz Republike Hrvatske, drugo mjesto zauzeo je KUD "Ivan Fonović Zlatela" Kršan također iz Hrvatske, dok je treće mjesto zauzeo KUD "Sitan Tanac" iz Šujice.

Nagrade najboljim folklornim društvima uručio je predsjednik Vlade HBŽ-a Branko Ivković.

''Svaki narod svoj identitet gradi kroz povijest, a dio prošlosti su kultura i običaji tog naroda. Njegujući tradiciju i narodne običaje i večeras okupljeni čuvamo svoj identitet i potvrđujemo svoje postojanje kroz povijest'', rekao je Ivković na otvaranju manifestacije, priopćeno je iz županijske Vlade.

U natjecateljskom dijelu svoje kulturne običaje, pored nagrađenih, predstavili su i KUD "Sveta Kata" Zemunik (RH), KUD "Stari Hrast" Novi Travnik (BiH), KUD "Joakim Hardi" Petrovci (RH) i HKUD "Sv. Ante Cim" iz Mostara.

Prije početka natjecanja, organizator KUD "Rudine" pripremio je aukciju slika poznatih umjetnika, darovanih nakon održane likovne kolonije u Sturbi, a cjelokupni prihod od prodaje slika ide u humanitarne svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close