U Uskoplju

Održana sjednica središnje uprave HKD Napredak

Kultura / Flash | 26. 04. 2015. u 15:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod predsjedanjem mons. Franje Topića, predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u Uskoplju je u subotu održana XIV. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

U svom uvodnom obraćanju nazočnima, dr. Topić je naglasio kako je održavanje sjednice Središnje uprave u Uskoplju i priznanje za rad ove Napretkove podružnice, na čelu s predsjednikom Tvrtkom Krajinom.

Na sjednici je, između ostalog, bilo riječi i o Papinom dolasku u BiH. HKD Napredak bio je 1997. godine, prigodom dolaska pape Ivana Pavla ll., posebice angažiran u njegovu posjetu, a i ovog puta prilikom posjeta pape Franje, Napredak kroz različite sadržaje, aktivno će pridonijeti da se papa Franjo, kao iznimno dragi gost, dočeka u Sarajevu.

Članovi Središnje uprave raspravljali su i o Kutku nobelovca Ive Andrića, projektu koji je pripreman dvije godine, a koji je svečano otvoren u Napretkovom neboderu u Zagrebu, 13. ožujka 2015. godine, uz veliku pozornost medija, javnosti i kulturnih institucija u Zagrebu i Hrvatskoj. Članovi Središnje uprave jednoglasno su podržali ovaj projekt za 2015. godinu. Andrićev kutak vodi književnica dr. Julijana Matanović, a u okviru njega bit će realizirani različiti programi, susreti i sadržaji vezani za nobelovca Ivu Andrića.

Na sjednici je izabrano uredništvo za izdavanje Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2016. godinu, kojeg čine: Krisitina Vukoja, glavna urednica, te članovi Franjo Bratić, Anto Zirdum i fra Mirko Filipović.

Kako je odlučeno na sjednici Središnje uprave, ove godine, 19. i 20. rujna u Sarajevu u organizaciji HKD-a Napredak - Središnja uprava, u suradnji s Glavnom podružnicom Tuzla, trebala bi se održati i Prva konferencija Napretkovih stipendista.

Inače, uz brojne aktivnosti, HKD Napredak-podružnica Uskoplje već 19 godina za redom održava tradicionalnu kulturnu manifestaciju 'Uskopaljske jeseni'. Njome se kroz različite kazališne, glazbene i plesne izvedbe, promocije knjiga i literarnih radova čuva i baštini tradicija Hrvata ovog kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close