Zanimljiv program

Održan Uskrsni koncert u mostarskoj katedrali

Kultura / Flash | 22. 04. 2014. u 07:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U punoj mostarskoj katedrali održan je Uskrsni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom ''Mostar'' i Katedralnim zborom ''Marija''.

U nešto više od sat vremena programa mostarska umjetnica i dugogodišnja Napretkova stipendistica mezosopranistica Monija Jarak, prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bariton Davor Radić, mladi tenor rodom iz Zenice, a na studiju u Zagrebu i također Napretkov stipendist Ivan Jelić, te Katedralni zbor ''Marija'' kojeg vodi profesor crkvene glazbe don Niko Luburić, a uz dirigentsku palicu mostarskog vrsnog glazbenika, skladatelja i aranžera Damira Bunoze, i uz pratnju mostarskih simfoničara izveli su jako lijep, raznolik i zanimljiv program.

Na programu je bilo 15 točaka, a većinom su to bile uskrsne skladbe u nekom novom ruhu, s novim aranžmanima i orkestracijama. Isus usta slavni, Na nebu zora rudi, Uskrsnu Isus doista, Veliko je sad veselje, Gospodin slavno uskrsnu, Kraljice neba, raduj se samo su dio sinoćnjeg programa.

Posebno su bile dojmljive izvedbe Caccinijeve Ave Maria u interpretaciji Monije Jarak, psalma Kao što košuta s melodijom Anđelka Igreca kojeg je otpjevao Ivan Jelić te skladbe Emaus koju je skladao Igrec na temi pjesme Pjevaj hvale, Magdaleno, a na tekst biskupa Ivana Šaška koju je pak izveo Davor Radić.

Nastup katedralnog zbora bio je iznad svih očekivanja. U pjevanju se čula ljepota zborskog pjevanja, uskrsnih pjesama, ali i snaga glasova. Simfonijski orkestar je uz vještu ruku Bunoze još jednom pokazao kvalitetu i dokaz kako domaće glazbene snage imaju velikog potencijala, priopćeno je iz Napretka.

Organizatori ističu kako su više nego zadovolji koncertom. ''Još jednom smo pokazali ljepotu glazbe i po reakcijama publike, po pljesku, vidjeli smo da smo napravili dobar koncert koji se po kvalitetu može izvesti i u najpoznatijim glazbenim sjedištima i dvoranama. Uskrsne pjesme su dosta zahtjevne, ali svi su izvođači bili na razini glazbene interpretacije. Posebno nas veseli što je na koncertu bio i biskup Ratko Perić, koji nam je na koncu i čestitao, i vidjelo se da mu je bilo jako drago što smo organizirali ovaj koncert povodom najvećeg kršćanskog blagdana. Uvjereni smo da ćemo ovu tradiciju uskrsnih koncerata nastaviti i idućih godina''.

Kopirati
Drag cursor here to close