Prekogranični projekt

Od Ramskog jezera do Gospina Otoka: Prezentirane aktivnosti projekta 'Staza Gospi Sinjskoj'

Kultura / Flash | 30. 01. 2015. u 16:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivnosti projekta "Staza Gospi Sinjskoj" koji financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina, prezentirane su danas na konferenciji za novinare u zgradi općine Tomislavgrad.

U ovom prekograničnom projektu koji zajedno provode Grad Sinj i općina Prozor Rama sa svojim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja - Stanica Split i Gradom Solinom, te općinama Livno i Tomislavgrad, financirat će se uređenje "Staze Gospi Sinjskoj" koja se generacijama koristila kao hodočasnički put.

Gvardijan Duvanjskog samostana fra Ante Pranjić u svom se obraćanju osvrnuo na povijest i nastanak tog puta, a o samom projektu govorila je projekt menadžerica Ivana Antišić istaknuvši da se ovim projektom želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i BiH, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.

Po njezinim riječima, izrađen je dokument analize postojeće turističke ponude i još neiskorištenih turističkih potencijala u navedenom prekograničnom području koji će poslužiti kao podloga zajedničke strategije za promociju turističkih znamenitosti.

Također su, kako je kazala, provedeni edukacijski programi za pružanje turističkih usluga i predstavnika civilnog sektora prvenstveno misleći na zajedničku povijest, turističke lokalitete, destinacijskog menadžmenta, promocije proizvoda, organizacije turističkih događanja i drugo.

Ukupna vrijednost projekta je 558.031 EUR, od čega se 302.964 EUR odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 255.066 EUR na aktivnosti partnera u BiH.

''Udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta je 83 posto, dok će preostalih 17 posto sufinancirati partneri na projektu'', kazala je Antišić.

Osim spomenutih partnera, provedbi projekta pridonijet će suradnici iz Turističke zajednice Grada Sinja, Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Franjevačkog samostana Rama-Šćit, Turističke zajednice Hercegbosanske županije i Planinarske udruge "Kamešnica" Livno.

Kuda i kojim pravcima će ići spomenuta staza na konferenciji je govorio pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad za društvene djelatnosti Bože Kovačević.

''Staza će polaziti s Ramskog jezera i franjevačkog samostana na Šćitu, prema Tomislavgradu, uz Buško jezero i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, te preko Sinjskog polja do Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Dalje, staza vodi preko Dicma, Dugopolja uglavnom stare Rere do Solinskog svetišta na Gospinu Otoku'', obrazložio je Kovačević.

Dodao je da je staza duga 150 km i s njom su obuhvaćeni svi važni povijesni, arheološki, kulturni i vjerski lokaliteti.

Kopirati
Drag cursor here to close