Projekt od 10 milijuna KM

Obnovljenim Kastelom Banja Luka postaje centar kulture u BiH

Kultura / Flash | 19. 04. 2016. u 12:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izrazio je nadu da će se Banja Luka razvijati kao multietnički centar, a uz obnovljeni dio tvrđave "Kastel" i kao centar kulture.

Nakon otvaranja Kamene zgrade na tvrđavi "Kastel" i završetka radova na obnovljenom dijelu tog povijesnog spomenika u Banja Luci, čije su radove vrijednosti 9,1 milijun KM financirali Europska unija i Grad Banja Luka, Wigemark je poručio da se nada kako će mjesta poput ovog biti korištena ne samo kao svjedočanstvo bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa već da će biti putokaz i za perspektivniju budućnost.

BiH, kao i cijeli regija obiluju vrijednim povijesnim naslijeđem, što privlači sve veći broj turista, a najavio je da će prigodnim koncertom na banjalučkom “Kastelu” i izaslanstvo EU obilježiti Dan Europe, čija je suština zajedničko kulturno-povijesno naslijeđe koji svi dijelimo.

Veleposlanik Wigemark je ukazao i na značaj otvorene izložbe radova banjalučkih umjetnika čija su djela nekada prvi put javno izlagana baš u prostoru Kamene zgrade.

I gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović je podsjetio da je završena sanacija i revitalizacija tvrđave "Kastel", dijela cjelina devet i dva, koja, osim kamene kuće uključuje i ljetnu scenu.

Najavio je i nastavak radova na obnovi drugih dijelova "Kastela", a ostaje da se za te radove osiguraju sredstva, najmanje 20 milijuna KM za cijeli projekt.

U Kamenoj zgradi svi zainteresirani će od danas imati priliku da za početak pogledaju izložbu "Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo" koju je pripremio Muzej suvremene umjetnosti RS-a.

Tvrđava “Kastel” je najstariji povijesni spomenik koji se nalazi u središtu Banja Luke. U povijesnim dokumentima je zabilježeno da su najstariji tragovi naselja na području Banja Luke ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru ove gradske tvrđave.

O vremenu nastanka ovog objekta ne postoje pouzdani podaci. Međutim, mnoge okolnosti upućuju na zaključak da se upravo tu nalazilo rimsko naselje Castra.

Također, na prostoru tvrđave pronađeni su ostaci slavenskog naselja iz razdoblja ranog srednjeg vijeka (od VIII do XII stoljeća).

U bosanskoj srednjovjekovnoj državi postojao je Vrbaški grad, koji se po jednoj pretpostavci nalazio na mjestu današnjeg Kastela. Međutim, po drugoj pretpostavci, Vrbaški grad se identificira s Podgradcima u Potkozarju.

Intezivna izgradnja Kastela počinje u pretposljednjem desetljeću XV stoljeća, za vrijeme turske okupacije i vladavine Ferhad-paše Sokolovića (1574.-1588.) koji pored ovog utvrđenja gradi i niz drugih objekata orijentalnog tipa.

Ferhad-paša na mjestu današnjeg Kastela prvo gradi svoju utvrđenu tophanu (arsenal), da bi, desetak godina kasnije, tophana prerasla u pravi utvrđeni grad s kulama i tabijama, koji se neprestano dograđivao.

Tvrđava, ali i grad Banja Luka posebno dobivaju na značaju za vrijeme austro-ugarsko-turskih ratova kao važan geostrateški centar.

Proteklih godina nije bilo sredstava za obnovu tvrđave, sve dok ih nije osigurala Europska unija.

Kopirati
Drag cursor here to close