Večeras

Objavljena je “Mostarska zbirka” Almina Kaplana, promocija u OKC Abrašević

Kultura / Knjige | 30. 06. 2017. u 09:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izdanju zagrebačkog VBZ-a objavljena je “Mostarska zbirka” Almina Kaplana. Riječ je o iznimnom pjesničkom djelu koje pomiče granice bh. pjesništva i kao takvo predstavlja poseban kulturni događaj u našem jezičkom kontekstu.

Promocija knjige bit će održana večeras (petak, 30.6.) u 20 sati u OKC-u Abrašević u Mostaru. O knjizi će govoriti autor Almin Kaplan i promotori Srđan Gavrilović, Marija Bošnjak i Andrijana Copf.

Knjiga je objavljena u Biblioteci “Tridvajedan pjesništvo”, a urednik je Drago Glamuzina.

Za ovu zbirku, ali i njen referencijalni okvir, Semezdin Mehmedinović piše: “Mostarska zbirka naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina, zove se Sarajevska zbirka, a njezin je autor Abdulah Sidran. Ove su dvije zbirke prilično različite, jedina je referencijalna točka grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, a Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas.

Na neki lijep i gospodstven način, Mostarska zbirka je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti.

Kaplan spada u vrlo rijetku vrstu pisaca s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede. Naime, veliki je broj pjesnika u svijetu (čak i izvrsnih!) koji nemaju punu svijest o svome glasu i zbog toga često prelaze iz jednog registra u drugi, iz onog koji im je prirodan u neki drugi koji im je stran, pa zbog tog tada izgledaju lažno ili neprirodno. Almin Kaplan je izrazito svoj!

Ja koji pamtim ono vrijeme, sjećam se da je objavljivanje Sidranove Sarajevske zbirke bilo važan događaj u državi koje više nema, ali i u epohi koja je pokazivala znatno veću naklonost prema književnosti. Jednako tako – možda i više! – objavljivanje knjige Mostarska zbirka prvorazredni je kulturni događaj”.

Almin Kaplan je bosanskohercegovački pjesnik prepoznatljiv po autentičnom i bremenitom književnom izrazu. Tome svjedoče i nagrade koje je dobio. Pored nagrade “Mak Dizdar”, dobitnik je i nagrade na Ratkovićevim večerima poezije.

Autor je zbirki pjesama “Biberove kćeri”, “Čekajući koncert roga” i “Ospice”. Živi i radi u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close