na 200 stranica

Objavljen prvi roman o 'Drinskim mučenicama'

Kultura / Vjera | 28. 05. 2015. u 11:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči pastoralnog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, hrvatski književnik Esad Jogić objavio je u zagrebačkoj „Nakladi Đuretić" svoj najnoviji roman „Drinske mučenice".

U tom jedinstvenom književnom djelu autor se ozbiljno pozabavio s krvavim i bolnim Drugim svjetskim ratom i žalosnim događajem, kada su u prosincu 1941. godine četnici iz samostana „Marijin dom" na Palama nasilno odveli pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, na nepovratni križni put po brdima i šumama Romanije prema Goraždu i rijeci Drini - poglavaricu s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadetu Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.).

Roman na 200 stranica, u svojih deset međunaslova, čitatelja suočava s vječitom borbom dobra i zla, patnjom i nepravdom te iracionalnom mržnjom konkretnih razularenih „drinskih četnika" prema bližnjima koji ničime nisu zaslužili maltretiranje i smrt, ali su spletom okolnosti stradali od ruke mrzitelja kojima nije ništa sveto.

Na kraju knjige objavljena su i tri teksta o Jogićevom romanu iz pera akademika Dubravka Jelčića te književnika Borisa Biletića i Davora Velnića. Esad Jogić rođen je 11. svibnja 1941. u Prijedoru. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i „Jutra poezije". Objavio je deset knjiga proze i poezije, među kojima i „Fratar Anđel i druge priče" te „Mrtvi vlak" u nakladi Glasa Koncila.

Kopirati
Drag cursor here to close