24. obljetnica

Obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Bugojnu

Kultura / Flash | 27. 07. 2017. u 14:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24. godišnjica stradanja Hrvata s područja općine Bugojno obilježena je svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja na Gradskom katoličkom groblju u naselju Sultanovići.

Članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata (UOPNBDR) izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da još nije poznata sudbina devetnaest pripadnika HVO i četrnaest civila.

''Dvadeset i četiri godine nemamo nikakvu informaciju. Ovo je politička, i sramota države u kojoj živimo. Tužiteljstvo nije neovisno, i ne radi svoj posao kako treba'', kazala je predsjednica te udruge Dijana Strujić.

Obilježavanju godišnjice stradanja bugojanskih Hrvata nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je kazao da "pravosudni organi snose najveću odgovornost zbog toga što ništa nije urađeno na tome da se otkrije sudbina nestalih”.

''Javnost danas nastoji za sve okriviti politiku. Naravno, vlast ima određen dio odgovornosti. Ali, prije svega, tužiteljstva i sudovi snose odgovornost zašto do danas nisu procesuirani oni koji su počinili ubojstva i ratne zločine'', istaknuo je.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić kaže da ne postoji politička volja da obitelji nestalih saznaju istinu o svojim najmilijima.

''Trebamo se ujediniti kako bi se konačno došlo do istine, da se sazna gdje su ti ljudi, da se oni dostojno ukopaju i da se može upaliti svijeća i položiti cvijeće na njihove grobove'', naglasio je.

Dodao je kako je prošlo dosta vremena "da bi se o tome šutjelo i da oni, koji su odgovorni, trebaju odgovarati”.

U crkvi sv.Ante Padovanskog danas je služena sveta misa za poginule branitelje, civile i nestale osobe iz Bugojna, od kojih je najveći broj stradao u srpnju 1993.

Kopirati
Drag cursor here to close