Vareš

Novo izdanje VaClaF festivala klasične glazbe

Kultura / Flash | 14. 09. 2014. u 18:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VaClaF -Vareš Classic Festival – međunarodni festival komorne glazbe će se održati od 22. do 27. rujna u Varešu.

Ovogodišnji festivalski program će ponuditi niz jedinstvenih umjetničkih i edukativnih sadržaja brojnoj vareškoj publici koja s nestrpljenjem očekuje ovogodišnji nastavak glazbene priče započete prošle godine.

Mlada umjetnička rukovoditeljica Festivala, uspješna violinistica Andrea Nikolić i ove godine uspjela je okupiti niz najuspješnijih europskih mladih glazbenika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Nizozemske i Rusije koji će u četiri festivalske večeri kreirati jedinstven glazbeni ambijent koji ujedinjuje i zbližava.

Svi oni okupili su se da bi kroz univerzalni jezik glazbe, koja ne poznaje granice, povezali ljude različitih socijalnih, religijskih i nacionalnih pozadina, pružili publici jedinstven doživljaj u prekrasnom ambijentu, te samim time predstavili Vareš i Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu kulturnu sredinu u svijetu i otvorili put međunarodnoj suradnji.

Prvi koncert kojim će 22. rujna biti i svečano otvoreno drugo izdanje VaClaF festivala donijet će, kako i sam naziv koncerta Život je pjesma upućuje, niz majstorskih ostvarenja nadahnutih poezijom. Mladi umjetnici Andrea Nikolić (violina), Domagoj Gušćić (klavir), Matija Meić (bariton), Ivana Nikolić (oboa), Doris Nikolić (violončelo), te festivalski kvartet kojeg čine Andrea Nikolić i Liudmila Kharitonova (violine), Dino Dragović (viola) i Bas Jongen (violončelo) na koncertu će izvesti djela Eugène-Auguste Ysaÿea i Franza Schuberta.

Program festivala

Već sljedećeg festivalskog dana u Osnovnoj školi Vareš bit će upriličeno predavanje i prezentacija pod nazivom Klavir – kroz povijest i građu mladog pijaniste Bartolomeja Stankovića. Drugi festivalski koncert koji će se održati u srijedu, 24. rujna bit će posvećen komornim remek-djelima istaknutih ruskih skladatelja Glazunova, Borodina i Čajkovskog objednjenih kroz koncept pod nazivom Ruska večer. Na koncertu će nastupiti festivalski gudački kvartet uz austrijskog klarinetistu Sylvestera Perschlera.

Četvrtak, 25. rujan bit će u potpunosti u znaku novih ostvarenja mlade generacije skladatelja regiona. Koncertom pod nazivom The Young and New publika u Varešu će imati jedinstvenu priliku svjedočiti premijernim izvedbama djela talentovanih mladih stvaratelja Iztoka Kocena iz Slovenije, te Mirona Konjevića iz Bosne i Hercegovine, uz koje će festivalski ansambl izvesti već etablirana djela suvremene glazbe svjetskih skladatelja kao što su Isang Yun, Henri Dutilleux, Jörg Widmann, i dr.

Na ovom koncertu festivalskom ansamblu će se pridružiti i mlada bh violinistica Alma Dizdar, koja će nastupiti i na svečanom zatvaranju VaClaF-a. Da bi klasičnu glazbu približili djeci, organizatori su došli na ideju da u petak, 26. rujna upriliče intereaktivnu radionicu za najmlađu varešku publiku, te time pokušaju pobuditi interes za ovaj glazbeni žanr, te za sviranje različitih instrumenata.

Zatvaranje festivala

Svečano zatvaranje VaClaf festivala tradicionalnim Miholjskim koncertom ove godine pod nazivom I Virtuosi Italiani bit će upriličeno u subotu, 27. rujna. Te večeri mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije, Rusije i Nizozemske udružit će snage i izvesti neka od najznačajnijih glazbenih ostvarenja Antonia Vivaldija i Gioachina Rossinija. Posebno značajni bit će nastupi hrvatskih solo-pjevača, baritona Matije Meića i mezzosopranistice Martine Menegoni, te violinistice Andree Nikolić.

Svi koncerti održat će se u prekrasnim ambijentima Stare crkve, Župne crkve sv. Mihovila i Oćevije – starog kovačkog majdana, a, zajedno sa svim radionicama i predavanjima, publici su ponuđeni potpuno besplatno, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close