Izašle iz tiska

Nove knjige Mile Jukića

Kultura / Flash | 24. 05. 2017. u 18:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska su izašle dvije nove knjige Mile Jukića.

Prva nosi naslov ''Od Đerdapa pa do Jadrana'', a radi se o knjizi dužih putopisnih i dnevničkih zapisa, nastalih između 2008. i 2013. godine tijekom književnih rezidencija i manifestacija te putovanja u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Knjiga ima 185 strana, uredila ju je i lektorirala Marija Vidović, a izdala, nakladi od 300 primjeraka, ''Klepsidra'' Kreševo.

Druga knjiga, ''Katolički rodovi župe Fojnica'' 1742.-1992., rezultat je višegodišnjeg istraživanja navedene teme. Knjiga je tiskana u tvrdom uvezu, na 282 stranice velikog, A4 formata, a također ju je izdala „Klepsidra“ Kreševo.

U knjizi su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, i to svakog zasebno, te njihova kretanja na fojničkom i susjednim područjima, a tu su i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom, te brojni drugi podaci.

Osnovu knjige čine podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Fojnica od 1750.do 1992. godine, kao i popisi katoličkih obitelji u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), a obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Inače, Milo Jukić svoje putopise objavljuje na Bljesku, a njegova putovanja možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close