Press

Nova premijera u Narodnom pozorištu

Kultura / Kazalište | 26. 03. 2014. u 11:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poetska drama "Đaurko moja" po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića premijerno će biti izvedena 27. ožujka na Maloj sceni Studio 64 i Narodnog pozorišta Mostar.

Autorica teksta dramaturg Selma Dizdar, kojoj je ovo inače prvi dramski tekst, u izjavi za Agenciju Fena kaže da je predstava priča o ljubavi Osmana Đikića i njegove supruge Zorke.

"'Đaurko moja' - Osman je Zorku zvao Đaurko (prvobitno u značenju inovjerka, druge vjere; Kauri, Đauri; a kasnije izraz za sve one koji su stranci, iz druge države, grada, koje ne poznajemo). On je to od milja govorio.

Napisao je i pjesmu 'Đaurko mila (tuga me mori) za oči tvoje što suze rone ....' Po toj pjesmi sam i dala naslov drami Đaurko moja", kaže Dizdar. Režiju predstave potpisuje Kaća Dorić. Scenu su uradile Vanja Popović i njena asistentica Dženita Huseinović (studentica na ALU Sarajevo, a kostim potpisuje također Vanja Popović.

Predstava "Đaurko moja" je dio projekta 'Pomoćne - kazališno - ambijentalne scene BiHyde park'. Projekt 'Pomoćna kazališno - ambijentalna scena BiHyde park' nastao je po ideji i konceptu Šemsudina Gegića i uz preporuke Odjela za kulturu Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Financijski je podržan na natječaju Ministarstva civilnih poslova BiH.

"BiHyde park" se ne drži kruto klasične teatarske forme, već disperzijom u sami multimedijalni umjetnički izraz, doslovno uvlači i ciljnu grupu - gledatelja, koji od statičnog subjekta postaje važan element i kreativni dio dešavanja, nastojeći na taj način podstaći rast građanske odgovornosti prema vlastitoj povijesti, tradiciji, kulturi i uopće bh. društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close