Prigodna markica

Nova marka HP Mostar „Mitovi i flora – Drijen u mitovima“

Kultura / Flash | 23. 05. 2016. u 11:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u bloku, žig i omotnicu prvoga dana (FDC) „Mitovi i flora – Drijen u mitovima“.

Autorica izdanja je Kristina Ćavar, marka nominalne vrijednosti 5,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 22. 5. 2016. godine.

Drijen (Cornus mas L.) je grm ili nisko drvo iz obitelji drijenova, može narasti do osam metara visine i dostići starost veću od dvjesta godina. Poznat je po žutim cvjetovima i jestivim crvenim, trpkim plodovima (drenjinama), a često se spominje i u narodnoj tradiciji.

Poznata je izreka „Zdrav kao drijen“,a u narodnim pjesmama znalo se da je junak spreman za junačka djela i boj kada bi iz suhe drjenovine uspio iscijediti dvije kapi vode.

''Drijen se također upotrebljavao u svadbenim gatanjima. Za plodan brak mlada bi pogledala mladoženju kroz drijenov vijenac govoreći: „Jedan bor, dva bora, treća bijela borika“. To bi značilo da želi prvo imati dva sina, a onda i kćerku'', navodi se u priopćenju iz HP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close