Uz 'Zvizdan'

Nova hrvatska produkcija se predstavlja u Cannesu

Kultura / Film TV | 12. 05. 2015. u 14:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim filma "Zvizdan" Dalibora Matanića koji je u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled", na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu koji se održava od 13. do 24. svibnja, novija hrvatska produkcija predstavit će se u sklopu Filmskog sajma i Short Film Cornera.

Matanićev film uvršten je u program koji je posvećen otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika i prvi je hrvatski igrani dugometražni film u službenom programu Cannesa od proglašenja hrvatske neovisnosti.

Njegova se radnja proteže kroz tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, gdje se događaju tri zabranjene ljubavi. Parove u sve tri priče glume Tihana Lazović i Goran Marković.

Po redateljevim riječima, to je ljubavni film, ali najviše govori o snazi potrebnoj ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mržnje koja na ovim prostorima tinja generacijama.

Film je producirala zagrebačka Kinorama, a koproducenti su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) će u Cannesu osmu godinu zaredom predstaviti hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma. Kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima će ponuditi dovršene uratke te biti logistička i lobistička potpora hrvatskim autorima i producentima.

S ciljem što boljeg međunarodnog plasmana na market-projekciji će se prikazati dugometražni dokumentarni film "Bolesno" Hrvoja Mabića.

Za promociju kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor na Short Film Corneru. Na toj će se platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima prikazati kratki igrani filmovi "Da je kuća dobra i vuk bi je imao" Hane Jušić, "Odvajanje" Nine Violić, "Piknik" Jure Pavlovića i "Šetač" Filipa Mojzeša.

Bit će tu i eksperimentalni filmovi "A.D.A.M." Vladislava Kneževića i "Kino Crvena zvijezda" Silvestara Kolbasa te animirani "Kukuljica" Ivane Jurić, "Levitacija" Marka Meštrovića i "Tajni laboratorij Nikole Tesle" Brune Razuma, a od dokumentarnih "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca.

Kopirati
Drag cursor here to close