National Dialogue Quartet

Nobelova nagrada za mir u ruke nevladinom udruženju iz Tunisa

Kultura / Flash | 09. 10. 2015. u 09:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Oslu je proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir. To je nevladino udruženje Tunisian National Dialogue Quartet. Radi se o udruženju više nevladinih organizacija.

Komisija je navela kako je ova alijansa udruženja, nastala 2013. godine, zaslužna za izgradnju demokracije i pluralizma u Tunisu. Naime, dvije godine nakon "Jasmin revolucije" toj je zemlji zaprijetilo društveno i demokratsko urušavanje - česta su bila politička ubojstva i socijalni nemiri. A upravo je Kvartet uspostavio mirnu alternativu za Tunis.


Pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta ove su godine za Nobelovu nagradu za mir nominirali 273 kandidata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je glavni favorit za dobitnika Nobelove nagrade za mir, a među potencijalnim dobitnicima se izdvajao i papa Franjo.

Dobitnici Nobela za mir posljednjih 10 godina

Osobe i organizacije koje su posljednjih deset godina dobili Nobelovu nagradu su Malala Yousafzai (2014.) za borbu za pravo djece na obrazovanje, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (2013.) za napore kojima želi osloboditi planetu od tog oružja za masovno uništenje, EU (2012.) za projekt koji je pridonio pacificiranju kontinenta uništenog s dva svjetska rata, te Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee iz Liberije i Tawakkol Karman iz Jemena (2011.) za nenasilnu borbu za sigurnost žena i njihovo pravo na sudjelovanje u mirovnom procesu.

Disident Liu Xiaobo iz Kine dobio je nagradu 2010. za borbu za ljudska prava u Kini, američki predsjednik Barack Obama dobio je Nobela 2009. za iznimne napore prema jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima, Finac Martti Ahtisaari 2008. za brojna mirovna posredništva u svijetu, bivši američki potpredsjednik Al Gore i panel UN-a za klimu za širenje znanja o klimatskim promjenama 2007., Muhamad Junus iz Bangladeša i njegova banka za mikrokredite "jer se trajni mir ne može postići dok jedan veliki dio svjetskog stanovništva ne izađe iz bijede" 2006. te Međunarodna agencija za atomsku energiju i njezin direktor Mohamed ElBaradei 2005. za napore na neširenju nuklearnog oružja, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close