Kava s poznatim

Nikola Kojo: Sve manje uživam u onome što radim

Kultura / Flash | 12. 09. 2014. u 16:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na drugoj ''Kavi s poznatim'', na 3. Tuzla Film Festivalu – južnoslavenskog filma, predstavnici medija su se družili s Nikolom Kojom. Regionalna filmska zvijezda već drugu godinu je dio priče o Tuzla Film Festivalu, a ove je i u ulozi člana žirija u kategoriji dugometražni igrani film.

''Festival je sve bolji i bolji, bolja je i organizacija i drago mi je da sam ponovo ovdje. Od filmova koji su u konkurenciji za nagradu, ranije sam pogledao film ''Montevideo, vidimo se'', a ostale ću pogledati tijekom festivala, tako da je rano govoriti o favoritima. Drago mi je da se radi o izboru zaista kvalitetnih filmova'', istakao je Kojo.

Govoreći o svojim prvim koracima u svijetu glume, u koji je ušao još kao dječak, otkrio je da je na film došao slučajno, tako što je ''pogriješio vrata''.

''Pošao sam na probu hora u Radio Beograd i ušao na probu dramske sekcije kod pokojnog Bate Miladinovića. Spletom okolnosti sam ostao u toj dramskoj grupi i imao sreću da me kao dijete odaberu za televizijski, pa igrani film i neke pozorišne predstave, sve do fakulteta gdje su me primili iz treći puta''.

Kao dječaka-glumca publika ga pamti iz filmova ''Rad na određeno vrijeme'' i ''Žikina dinastija''. Kaže da se u to vrijeme stidio uloga tadašnjim u komercijalnim filmovima.

''Čak sa, malo i ''poglumljivao'', radio malo ispod nivoa. Ali to je danak mladosti i neiskustva, jer sam kasnije shvatio da i kad igraš u nečemu što je uvjetno rečeno komercijalno, treba dati sve od sebe, zbog cjeline koja je uvijek najbitnija'', kaže Kojo.

Kojo je glumio u skoro svim filmovima Srđana Dragojevića, kao što su ''Lepa sela, lepo gore'', ''Rane'', ''Mi nismo anđeli'', ''Parada''..., a jedan od razloga za stalnu suradnju je i poznanstvo sa slavnim redateljem još od studentskih dana. Upravo uloga Nikole u Dragojevićevom filmu ''Mi nismo anđeli'' je uveliko odredila njegovu karijeru. Kada je snimao „Anđele“ nije očekivao tako veliki uspjeh filma, navodi se u priopćenju.

''Znao sam da će to biti dobra komedija, ali da će imati tako dugačak život i da će biti kultni film, zaista nisam mogao pretpostaviti'', kaže Kojo.

Na pitanje da odredi glumački pravac, misleći na TV serije, film ili kazalište, u kojem najviše uživa, Nikola Kojo je iskreno odgovorio: ''Više ne uživam niučemu, pošto toliko dugo radim to. Šalim se, uživam u nečemu kada se iz reproduktivnosti pređe u nešto što se prepozna kao trenutak umjetnosti. Ali u ovim našim uvjetima baviti se ovim poslom je postalo neisplativo. Nakon toliko godina rada strahovi su sve veći, ne postoji uljuljkanost i sigurnost u tome, jer svaki posao je novi stres. Trpi i obitelj, jer evo sada dok razgovaramo osjećam grižnju savjesti što sam sada ovdje sa vama, a negledam odrastanje svoje tri kćerke, jer na kraju zbog toga živimo'', istako je Nikola Kojo.

Na ''Kavu s poznatim'' na 3. TFF-u sutra (subota - 13.09) 11.00 sati u Hotelu Tuzla doći će Branka Bešević Gajić redateljica i scenaristica dokumentarnog filma ''Lauš'' priči o zlom vremenu 90-tih koja prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, a koju je prekinula tragedija 1993. godine, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close