Sakrament krizme

Neum: Krizmalo se 37 osnovaca

Kultura / Vjera | 30. 08. 2016. u 13:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednju nedjelju kolovoza u Neumu se slavi Blažena Djevica Marija pod nazivom Gospa od zdravlja. Ona je zaštitnica župe i njoj je u čast podignuta župna crkva. Nju slavi i cijela neumska općina s općinarima na čelu.

Tom se prigodom liturgijskoga slavlja obično upriličuje i dijeljenje sakramenta sv. krizme učenicima koji su završili osmi razred. Tako je bilo i ove godine.

U crkvu je iz velike župne dvorane ušlo 37 krizmanika i krizmanica i zauzelo svoja određena mjesta, a iza svakoga njihova reda bio je red njihovih kumova i kuma. Kandidati su se dobro vjeronaučno pripremili u župnim katehezama, objavljeno je na stranici Biskupije mostarsko-duvanjske i trebinje-mrkanjske.

U koncelebraciji s biskupom Ratkom bio je župnik don Ivica Puljić i više svećenika.

Poslije sv. Mise, kada su završile pučke Mise po okolnim župama, došlo je više svećenika i iz Hercegovine i iz Dalmacije čestitati župniku i župi sa željom da Gospa od zdravlja zagovora župu da se zdravo razvija ekonomski i populacijski te cvate molitveno i religiozno, osobito da se mladi ponizno odazovu na ''prva mjesta'' u redovništvu i svećeništvu u Crkvi Kristovoj.

Župnik don Ivica Puljić u početku ove godine dostavio je na Ordinarijat za 2015. godinu ove statističke podatke o župi Neum: vjernika 3.600; krizmanika 44; prvopričesnika: 37; krštenja: 30; vjenčanja: 27; sprovoda: 12.

Kopirati
Drag cursor here to close