Galerija Aluminij

Nenadmašan doživljaj na izložbi Ljiljane Rajković

Kultura / Flash | 23. 10. 2014. u 22:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo su neopisivim razina produhovljenosti ozračja i dupke popunjeni izložbeni prostori Galerije i Kluba Aluminij sa svečanosti otvorenja izložbe slika mostarske akademske slikarice, dr. sc. Ljiljane Rajković održane u četvrtak.

Izložba pod nazivom 'Integro art' upriličena je u uspješnoj suorganizaciji Galerije Aluminij i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, čiji dekan dr.sc. Mario Vasilj ima posebne zasluge za doprinos realizaciji ovoga vrijednog projekta.

Rajkovićkina su djela izazvala divljenje i izmamila raspravu među nazočnima, ali i među priznatim imenima stručne kritike. Ciklus, uokviren pod imenom 'Integro art' (sjedinjenje vizije znanosti, umjetnosti i filozofije), dijeli ime i sa slikaričinim doktorskim uratkom.

Srž toga rada i ovih tridesetak djela velikoga formata prožima istovjetna, jedinstvena tema, zajednički su nastajali i razvijali se, ponekad prvo slika pa onda opis, a ponekad obrnutim slijedom.

Rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka ocijenio je kako Rajkovićka ovim ciklusom čini hrabar iskorak u onostrano, poigravajući se s metafizičkim i stavljajući ono znanstveno i umjetničko u religijsku domenu, gotovo kroza prizmu kreacionizma, čime će otkriti nove kutove pogleda na umjetnost svima koji dopuste na takov ih način usmjeriti.

"Slikama nastojim predočiti skrivene dimenzije stvarnosti, poentirane u takozvane kozmičke pejzaže", dodaje Ljiljana Rajković, o čijem je radu izvrsno mišljenje iskazao hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa dr.sc. Davor Pavuna, koji je osobno otvorio mostarsku izložbu. Očaran djelima, ali i samom Galerijom Aluminij, dr. Davor Pavuna za mikrofonom je poručio kako je upozoren na ljepotu toga respektabilnog prostora, ali kako mu je osoban doživljaj nenadmašnim.

Inače, i hrvatski akademik dr.sc. Igor Fisković također širi kritičku misao, objedinjujući Rajkovićkin znanstveni uradak i njezino umjetničko stvaralaštvo.

"Ishode istraživanja sistematizirala je i izložila na primjeren način, s razdiobom na pojedine cjeline koje logično slijede zahvaćenu temu. Pokazala je dobro snalaženje u istraživanju, kao i u interpretaciji izabrane građe, a po primjerenoj metodologiji znanstveno-istraživačkoga rada, cjelovitosti obradbe dostupnih izvora i nadopunama proizišlim iz osobnih saznanja i osobnoga umjetničkog stvaralačkog impulsa, dokazala je relevantnost i životnost odabrane teme", piše Fisković u prigodnomu katalogu.

Ljiljana je Rajković rođena 1950. godine u Mostaru, slikarstvo je diplomirala 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila i poslijediplomski studij Kvant-art. Večer otvorenja glazbeno je oplemenila mlada mostarska violinistica Anica Ištuk, počastivši nazočne melodijama Vivaldijeva Koncerta u a-molu i Bachova Aira. Izložba ostaje otvorenom naredna dva tjedna, a možete ju razgledati svakim radnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom od 9 do 14 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close