Pjesnik Nobelovac

Nema nepobitnog dokaza da je Pablo Neruda otrovan

Kultura / Flash | 28. 05. 2015. u 16:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski istraživači, koji vode istragu o smrti čileanskog pjesnika i Nobelovca Pabla Nerude početkom 1970-ih, nisu našli nepobitni dokaz da je on otrovan, navedeno je u preliminarnom izvještaju koji je predan stražnom sucu.

Čileanska vlada je ponovno pokrenula istragu o smrti pjesnika u siječnju. Nove analize trebale su pokazali ima li proteinskih oštećenja nastalih usljed kemijskih agensa, što bi ukazivalo na trovanje.

Stručnjaci za sudsku medicinu na Mursijskom sveučilištu u Španjolskoj pronašli su tri vrste proteina u posmrtnim ostacima, od kojih se dva mogu objasniti uznapredovalim stadijem raka prostate, navedeno je u izvještaju u koji je Reuters danas imao uvid.

Izvor trećeg proteina nije jasan, ali bi se moglo raditi o prirodnim uzrocima kao što su infekcija ili posthumna manipulacija posmrtnim ostacima, piše u izvještaju.

Ekspertski panel će sada ispitati dokaze, a predstoji dalja analiza genoma.

Pretpostavlja se da je Neruda, koji je poznat po strastvenim ljubavnim pjesmama i nepokolebljivim komunističkim stavovima, umro od raka nekoliko dana poslije puča 1973. godine kojim je uvedena brutalna diktatura Augusta Pinocheta.

Međutim pjesnikov vozač je tvrdio da su Pinochetovi agenti iskoristili Nerudinu bolest da mu u stomak ubrizgaju otrov dok je ležao u bolnici.

Njegovo tijelo je ekshumirano 2013. i rezultati prvih analiza koje su tada urađene nisu pokazale da je otrovan, prenosi Tanjug.

Nerudina obitelj i pristalice su bili podijeljeni oko toga da li njegov slučaj treba zatvoriti i ostatke vratiti u grob koji se nalazi blizu njegove kuće na obali mora u Isla Negri ili istraživači trebaju nastaviti analize.

Kopirati
Drag cursor here to close