Nacionalni spomenici

Nedopustivo je uklanjanje ćilima u džamijama

Kultura / Flash | 30. 07. 2015. u 09:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom sve češćih slučajeva uklanjanja ćilima iz džamija koje su proglašene nacionalnim spomenicima i njihove zamjene industrijski tkanim podnim podlogama, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovim putem želi da upozori na štetnost takvog djelovanja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na 62. sjednici održanoj u lipnju 2014. godine donijela je zaključak kako je uklanjanje ćilima u džamijama i njihova zamjena industrijski tkanim podnim podlogama i modernim ćilimima i itisonima nedopustiva.

Takav zaključak donesen je obzirom da ćilimi i drugi inventar koji se nalazi u džamijama jeste njihov integralni element, a njihovo izmještanje predstavlja oštećenje nacionalnog spomenika, te je kao takvo krivično djelo.

U mišljenju koje je uputila Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine Komisija izražava zabrinutost jer se takvim postupkom krše odredbe Burra povelje (The Australia ICOMOS Charter for Places of Cultural Significance, 1999.), koja se smatra međunarodno primjenjivim dokumentom sa najboljim i najprihvatljivijim definicijama.

Kršenje odredbi Konvencija o očuvanju nematerijalnog naslijeđa, ogleda se između ostaloga u prekidu tradicije darivanja ćilima. U procesu odlučivanja o izmještanju ćilima i njihovoj zamjeni potrebno je angažirati nadležnu službu zaštite kulturnog naslijeđa, navode iz Komisije.

Svakoj radnji kao i odluci o eventualnoj lokaciji deponiranja starih ćilima treba prethoditi procjena stanja svakog pojedinačnog ćilima, koju može, uz korištenje arheometrijskih metoda, izvršiti isključivo akademski konzervator, specijalista za tekstil.

U okviru ove studije potrebno je da budu utvrđeni uvjeti korištenja, čuvanja (preventivne zaštite), te opseg eventualne konsolidacije i restauracije (interventne zaštite).

Ovim priopćenjem Komisija upozorava da praksa zamjene ćilima predstavlja prijetnju očuvanju tradicije u uređivanju bosanskohercegovačkog džamijskog interijera, koju je hitno potrebno zaustaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close