VIDEO

Naši razgovori u Jablanici: ''Obični ljudi'' su jedno od najvećih bogatstava

Kultura / Flash | 27. 02. 2017. u 17:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovori na temu "Uloga vjernika u izgradnji mira", upriličeni su u ponedjeljak u Omladinskom klubu "Pod istim suncem" u Jablanici.

Razgovori su organizirani u okviru projekta PRO-Budućnost, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, te Međureligijskim vijećem u BiH, piše Fena.

Razgovorima o ulozi vjernika u izgradnji mira nazočili su građani općine Jablanica, predstavnici iz vjerskog i političkog života, kao i predstavnici medija, dok su moderatori bili Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla, koji je partner u okviru spomenutog projekta PRO-Budućnost, Tea Vuglec Mijović, magistrica teologije i Azra Ibrahimović, psihologinja i islamska teologinja.

Moderator iz Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kazao je u izjavi za medije kako je Jablanica dio jednog velikog projekta, među 60 gradova i općina koji su se uključili u taj projekt.

''Ovaj projekt ima jednu ljudsku dimenziju, da gradimo povjerenje među građanima naše države, da zajednički gradimo mir koji je sigurno neophodan te da se borimo protiv trenutnog stanja'', kazao je Šehić te dodao kako ekonomska, socijalna i politička nestabilnost stvara nemir u samom pojedincu.

Po njegovim riječima, jednu od važnijih uloga u izgradnji mira i povjerenja ima vjerska zajednica.

''Želimo razgovarati i čuti što kažu građani o svemu tome. Moje iskustvo je da su takozvani 'obični ljudi' još uvijek jedno od najvećih bogatstava ove države jer oni na život gledaju sasvim drugačije'', ocijenio je Šehić.

Dodao je kako su ti razgovori ustvari buđenje svijesti, odnosno građanske hrabrosti, kako bi oni mogli otvoreno govoriti, a da ne budu označeni kao izdajnici.

''Ne izdati čovjeka, a oni koji vjeruju ne izdati Boga. To je borba protiv izdaje temeljnih sustava vrijednosti. Da poštujemo ljude koji su pošteni, vjerodostojni i koji istinski grade mir, a ne da oni budu na margini događanja u Bosni i Hercegovini'', zaključio je Šehić, a javlja Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close