Umjetnički paviljon

Nakon 47. godina remek-djela kipara Augustea Rodina stigla u Zagreb

Kultura / Flash | 24. 04. 2015. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 5. svibnja bit će otvorena izložba velikog francuskog kipara Augustea Rodina. Kutije sa skulpturama stigle su jučer, no još ih čeka pažljivo otvaranje i postavljanje na izložbu.

Naziv izložbe koja će biti postavljena do 20. rujna je „Auguste Rodin u Meštrovićevom Zagrebu“, a otvorit će je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i jedan od pokrovitelja izložbe koja se održava u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez – vous, koji se održava od svibnja do rujna u nekoliko gradova.

Rodin je posljednji put u Zagrebu bio 1968. godine, također u Umjetničkom paviljonu, tako da će ovoga ljeta biti prava prilika za ljubitelje Rodinova kiparstva iz regije vidjeti djela majstora u neposrednom susjedstvu, piše Agencija Anadolija.

Izložbu će činiti 57 skulptura, 20 crteža i isto toliko fotografija, a među njima su i Rodinova ponajveća remek-djela, poput Mislioca, Poljupca, Vrata pakla, Balzaca, Brončanog doba i dr.

Tematski je izložba osmišljena kroz četiri cjeline koje prate faze umjetničkog razvoja Augustea Rodina, najpoznatijeg francuskog kipara na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Krajem 2012. u Parizu su, u Muzeju Rodina, bila izložena Meštrovićeva djela, tako da je riječ o jednoj vrsti uzvratne izložbe ostvarene kroz suradnju muzeja dvaju velikih kipara, koji su i za života imali prijateljski odnos.

Kopirati
Drag cursor here to close