povijesni događaj

Najveća kolekcija moderne umjetnosti prvi put u povijesti napušta Rusiju

Kultura / Flash | 10. 02. 2016. u 17:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih privatnih kolekcija moderne umjetnosti na svijetu napustit će prvi put u povijesti granice Rusije. Kolekcija Sergeja Ščukina sastavljena je prije prije početka I. svjetskog rata, broji 250 slika, a ugostit će je pariška galerija Fondacija Louis Vuitton.

Povijesni događaj

Sve te nevjerojatno vrijedne slike svojedobno su krasile zidove Ščukinove moskovske vile, a njegova kolekcija sadržava neka od najvažnijih impresionističkih i postimpresionističkih slika. Za svojih putovanja u Pariz kupio je 50 Picassovih slika, 38 Matissovih djela, 16 Gauguinovih prikaza Tahitija, 13 Monetovih slika, 8 Cezannesa i 4 van Gogha.

Kolekcija je nakon Oktobarske revolucije pala u ruke komunistima koji su pojedinačna djela raspodijelili po nekoliko ruskih muzeja. Neke su slike čak i zatvorili u depoe jer ih je Staljin smatrao suviše buržujskima i kozmopolitskima.

''Ovo je povijesni događaj. Zbog ove izložbe dolazit će u Pariz ljudi iz cijelog svijeta jer se nešto nalik ovome neće tako skoro ponoviti'', rekao je Jean-Paul Claverie, savjetnik tajkuna Bernarda Arnaulta koji je krajem 2014. otvorio galeriju koja će ugostiti cijelu Ščukinovu kolekciju.

Ščukinovo prijateljstvo s pariškim umjetnicima

Otvorenje ove izložbe zakazano je za 20. listopada, a trebala bi ostati otvorena sve do 20. siječnja. Važno je naglasiti i da će se osim spomenutih autora prikazati i 30 djela ruske avangarde.

Sergej Ščukin pobjegao je iz Rusije nakon Oktobarske revolucije, ali je prije toga u svoju domovinu redovito dovodio poznate europske umjetnike. Osobito bliski odnos imao je s Henrijom Matisseom kojeg je 1911. doveo u Moskvu kako bi dekorirao njegovu palaču.

Naručio je i dva njegova najvažnija djela, Ples i Glazba, za koje se vjeruje da će biti centralni eksponati pariške izložbe. Tu izložbu kurirat će inače bivša ravnateljica Picassovog muzeja.

Kopirati
Drag cursor here to close