Europski parlament

Nagrada Sakharov jazidskim ženama koje su pobjegle iz ropstva ISIL-a

Kultura / Flash | 27. 10. 2016. u 12:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je odlučio danas da svoju nagradu Sakharov za ovu godinu "za slobodu duha" dodijeli dvjema jazidskim ženama iz Iraka koje su pobjegle iz ropstva tzv. Islamske države.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar su postale figure obrane jazidske zajednice, nakon što su preživjele košmar, kao i tisuće otetih djevojaka, primoravanih na seksualno ropstvo u ISIL-u, a danas su aktivistice za zajednicu Jezida.

Živjele su u selu Kocho u Iraku koji je pao u ruke ISIL-a u proljeće 2014., brojno stanovništvo je masakrirano, a hiljad djevojčica i žena oteto je i prisiljeno na ropstvo. Murad također promovira međunarodno priznanje genocida. Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar nominirane su od strane ALDE i S&D-a.

U užem izboru bili su novinar turske opozicije Can Dundar i povijesni lider Tatara s Krima Mustafa Džemilev, prenosi AFP.

Službeno priopćenje predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza o dodjeli nagrade se očekuje danas prije plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strassbourgu.

Nagrada je dobila ime po sovjetskom disidentu Andreju Sakharovom, koji je umro 1989. godine i dodjeljuje se svake godine pojedincima koji su se istakli u obrani ljudskih prava.

Nagrada je dodijeljena prošle godine saudijskom blogeru Raefu Badauiju, zatočenom zbog "uvrede islama". U 2014. godini, to je bio kongoanski ljekar Denis Mukwege koji je nagrađen za svoj rad sa ženama žrtvama seksualnog silovanja u Demokratskoj republici Kongo.

Kopirati
Drag cursor here to close