Nekropola stećaka

Na Radimlji kod Stoca održana Vidoška pjesnička noć

Kultura / Flash | 30. 05. 2015. u 09:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje svakog jubileja svečan je događaj. Dokaz za to je i ovogodišnje okupljanje pjesnika na Radimlji kod Stoca.

Usprkos vjetru i hladnoći slavila se živa hrvatska pjesnička riječ na mjestu gdje ona dobiva posve novu dimenziju, na mjestu jezične, graditeljske i povijesne kulture – na nekropolo stećaka u Radimlji.

Ovo je peta Vidoška pjesnička noć koju organizira Matica hrvatska Stolac i kako priliči okupila je ponajbolje pjesnike iz Hrvatske i BiH.

Program je započeo prigodnim obraćanjem Stjepana Boškovića, načelnika općine Stolac nakon čega je pjesnicima, gostima i ljubiteljima lijepe riječi dobrodošlicu poželio Ivan Sivirić, predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Nakon njih led je probila prva skupina pjesnika, stihove su tako govorili Đuro Vidmarović, Frano Vlatković, Stjepan Šešelj, Josip Škerlj, Danica Bartulović, Stanko Krnjić, Marko Bošković, Mladen Vuković, Marina Kljajo-Radić, Mile Pešorda, Ivo Raguž, Zdravko Kordić, Srećko Marijanović i Ljubo Krmek.

Dobitnik nagrade Hrvatski stećak, autora Stjepana Skoke je književnik Đuro Vidmarović koji se kroz cijeli svoj književni rad zalaže za pjesničko jedinstvo hrvatskog kulturnog prostora.

Vidno uzbuđen Vidmarović je svom govoru rekao da mu je velika čast jer je stećak koju godinu koju je prije dobio Anđelko Vuletić, najveće ime živuće suvremene hrvatske poezije.

Glazbeni gosti večeri bili su klapa Ardea Čapljina, a voditeljica programa Tina Laco.

Kopirati
Drag cursor here to close