Ramskim stradalnicima

Na Pomenu otkrivena spomen – ploča hrvatskim braniteljima

Kultura / Flash | 27. 07. 2015. u 06:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na groblju Pomen kod Doljana u općini Jablanica u nedjelju je svečano otkrivena spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima iz Prozora/Rame.

Prošle je godine u isto vrijeme i na istom mjestu, svečano otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima s područja Tomislavgrada, dok je ove godine, uz njih, na istom platou, a na inicijativu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomislavgrada i Rame postavljena druga, s ramskim stradalnicima, kao podsjetnik zajedničke borbe i stradanja.

Brojna rodbina, prijatelji, suborci, ratni zapovjednici, osobe iz društvenog i političkog života Tomislavgrada, Rame i drugih okolnih mjesta nazočili su otkrivanju spomen-ploče, kao i polaganju vijenaca i paljenju svijeća poginulim tomislavgradskim i ramskim braniteljima.

Na ovom području 1993. godine, među prvim žrtvama bio je Mostarac Marko Miljko.

Kao pripadnici brigade "Kralj Tomislav" iz Tomislavgrada živote su dali Ljilja Zrno iz Šujice, Ivan Radoš iz Omolja, Ivan Petrović iz Mesihovine i Martin Baćak iz Letke, dok su s ramske strane na ovim padinama, za opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima, poginuli hrvatski branitelji Nenad Bilić i Josip Pušić.

Svečanom otkrivanju i blagoslovu ploče prethodila je sveta misa koju je predvodio župnik iz Doljana fra Andrija Jozić.

Kopirati
Drag cursor here to close