Mostar

Na Maloj sceni izveden Bolero

Kultura / Flash | 19. 10. 2014. u 07:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred mostarskom publikom, na Maloj sceni HNK izvedena je predstava 'Bolero'. Eksperimentalnu predstavu 'Bolero' su razvili i u njoj igraju: Michael Pinchbeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin), Nicki Hobday (Nottingham), Ollie Smith (Nottingham), Benjamin Bajramović, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić (Sarajevo). Pred publikom u Mostaru su se pojavili svi glumci osim režisera Michaela Pinchbecka.

"Velika nam je čast igrati Bolero kao dio Connecting Creatively programa i svoju zahvalnost upućujemo British Councilu BiH, Sarajevskom ratnom teatru, ODA Teatru i Nottingham Playhouse-u", rekao je Michael Pinchbeck režisre predstave.

'Bolero' je realiziran u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Nottingham Playhouse-a iz Nottinghama i Oda Teatra iz Prištine. Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchbeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu. Partner projekta je British Council Bosne i Hercegovine.

Francuski kompozitor Maurice Ravel je 1928. godine u Parizu napisao orkestarsko djelo 'Bolero'. 1984. godine britanski olimpijci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean su izveli svoju točku plešući uz glazbu 'Bolera' na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Jayne i Christopher su upravo u Sarajevu postali klizački par koji je dobio najveće ocjene u povijesti umjetničkog klizanja (za jedan program) dobivši 12 savršenih ocjena 6.0. i šest 5.9, koje su uključivale i ocjene 6.0 za savršen umjetnički dojam od svih sudaca. Osam godina kasnije sportska dvorana u kojoj su nastupali je granatirana.

'Bolero' istražuje stvaranje glazbe i stvaranje povijesti uz tu glazbu, sa osvrtom na to kako je u Sarajevu olimpijska slava nekoliko godina kasnije prekrivena krvlju. Radi se o zaplitanju i rasplitanju kulturne i političke povijesti koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Projekat polazi na konceptualno putovanje od kreativnosti do propadanja, od kompozicije do konflikta, da bi odgovorio na strukturu Ravelove glazbe i koreografiju plesne točke na ledu.

Kopirati
Drag cursor here to close