Franjevački muzej

Na izložbi prikazani drevni glazbeni instrumenti

Kultura / Flash | 21. 05. 2016. u 10:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno sinoć je u njihovim muzejskim prostorijama priređena izložba glazbenih instrumenata i glazbenih medija.

Na izložbi su prezentirani tradicionalni i suvremeni glazbeni instrumenti, uređaji za reprodukciju zvuka (radio, gramofon, kazetofon) te mediji za reprodukciju glazbe odnosno nosači zvuka (vinil ploče-LP, singl, magnetofonske trake, kompaktne kasete, video kasete, CD).

Izložba glazbenih instrumenata inače se nalazi u ovogodišnjem programu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja 2016. kojim je Muzej za svoje posjetitelje otvorio vrata te ih uključio u svoja zbivanja.

Osim prezentiranja izvođenja i reproduciranja glazbe čiji je razvoj živo ukorijenjen u društvo, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, ističu organizatori, svrha ove izložbe je uključivanje posjetitelja u njeno kreiranje, na način, da su za potrebe izložbe od njih posuđivani ti isti instrumenti.

Također, najavljuju kako će u tjednu nakon Noći muzeja biti organizirani posjeti škola te prezentacija medija za reproduciranje glazbe koji su današnjem mlađem uzrastu nepoznanica, npr. kako je početkom 20. st. zvučao gramofon ili kako je zvučao kasetofon 1980-ih.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja Livna i pridruživanjem velikoj međunarodnoj zajednici muzeja, Franjevački muzej i galerija Gorica su započeli već u srijedu 18. svibnja kada su tijekom poslijepodnevnih sati na glavnom livanjskom trgu priredili video prezentacije s povijesnim građevinama u Livnu, poput zgrada iz 19. stoljeća, prikaz dijelova Starog grada u Livnu, mostova, te arheološki lokaliteta i zaštićenih pejzaža kojim ova općina raspolaže.

Kopirati
Drag cursor here to close