u molitvi

Muslimani u dolini Neretve dočekali Bajram

Kultura / Flash | 05. 07. 2016. u 07:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimani u dolini Neretve jedan od najsvetijih blagdana, Ramazanski bajram, dočekali su u molitvi i klanjanjem bajramskog namaza. Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, bajram namaz klanjan je u 42 džamije i mesdžida.

Centralna bajramska svečanost održana je na musali džemata Zalik kod džamije "Bosanski mudžahidi" u Univerzitetsko-sportskom i rekreativnom centru "Mithat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je bajram-namaz predvodio muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Vjernici s posebnom radošću i duhovnošću dočekuju ovaj muslimanski blagdan, koji nastupa nakon ramazana, mjeseca muslimanskog posta. Bajram je stoga dan veselja, radosti u srcima za sve muslimane koji su tijekom ramazana iskazivali predanost Bogu postom. Stoga je u bajramskoj hutbi muftija Dedović pozvao okupljene vjernike da međusobno podijele veliku bajramsku radost, ali i odgovornost i obaveze ubuduće.

''Iza nas je mjesec dana intenzivnog posta. Ramazan je bio vrijeme ispunjeno, predanosti i pripadnosti dragom Bogu. Sve je bilo podređeno tome i bilo nam je lijepo u tome. Postom smo snažili svoju vjeru, strpljivo i točno izvršavali naše obveze, vodili računa o pravima drugih. Post u nama izgrađiva svijest o moralnim granicama koje nam valja čuvati, koje se ne smiju gaziti i prekoračivati“, kazao je Dedović.

Govoreći o pripremi za doček Bajrama i značaju svetog mjeseca ramazana, posebno se osvrnuo na post, koji je prema predaji poslanja najsnažniji vid molitve.

''Post nas čuva od slabosti i bolesti. Ramazan nam je unosio nadu, dao snagu i podstrek da ljudsko dostojanstvo treba čuvati i štititi. Ono nije materijalna vrijednost koja se može kupiti i potrošiti. Ljudsko dostojanstvo je neprocjenjiva vrijednost, dar od Boga. Život bez njega gubi smisao i postaje bezličan“, naglasio je Dedović.

Stoga je prema porukama Kur'ana, kako je naglasio, veoma važno živjeti u vrlini izgradnje mira i harmoniji s drugim ljudima, solidarizirati se i dijeliti s njima iz božjeg obilja blagodati. Inspiraciju za takva djelovanja, kako je naglasio, treba tražiti u namazima i dovama.

''Vjernici posvetite se sebi, svojim obvezama, svojim dužnostima, svome poslanju. Ako ste na pravome putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao, Allahu ćete se na kaju svi vratiti i on će vas izvijestiti o onome šta ste radili“, kazao je Dedović prenoseći kur'ansku poruku o pravim vrijednosti.

Stoga je pozvao vjernike da u duhu iskrene radosti proslave bajramske dane na primjeren način sa svojim obiteljima, prijateljima i u svojim zajednicama u duhu koji koji je izgradio mjesec ramazana. Sutrašnji dan, drugi dan Bajrama, kako je naglasio, obilježava kao Dan šehida, te je pozvao sve vjernike da posjete šehidska obilježja i čuvaju trajno uspomenu na njih i na njihovu žrtvu.

Kopirati
Drag cursor here to close