tradicija suživota

Muslimani i kršćani zajedno provode ramazan

Kultura / Flash | 12. 06. 2016. u 12:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Etiopiji, jednoj od prvih kršćanskih zemalja u svijetu, čiju većinu stanovništva čine kršćani, a trećinu muslimani, stoljećima se njeguje tradicija vjerskog suživota. Tako i ovih dana mjeseca ramazana mnogi kršćani suosjećajni su i poštuju ramazanske običaje svojih muslimanskih supružnika, prijatelja, susjeda, sugrađana...

Među onima kod kojih je ljubav i poštovanje prema drugačijem pobijedila vjerske razlike su i Jemal i njegova supruga Kebedech. Spremajući se za iftar u svom skromnom, jednosobom domu kraj jednogodišnjih blizanaca, Jemal, musliman, i njegova pravoslavna supruga Kebedech ističu kako ih njihova vjerska pripadnost ne sprječava da poštuju vjeru svog partnera.

"Zahvaljujući Bogu imamo skladan i sretan brak. Odani smo svojim vjerovanjima i braku", rekao je Jemal (31) koji je za Anadoliju otkrio da će i njegova supruga Kebedech (29) postiti i moliti se tijekom ramazana.

"Ja nju također pratim u svakom vjerskom prazniku i postu", istaknuo je Jemal i dodao da se njihov mješoviti brak ogleda i kroz imena njihove dvoje djece.

"Ismael and Issac su mislimansko i kršćansko ime, tako da djeca pripadaju objema religijama i bit će ono što žele biti. Ali, prema islamskim učenjima i našem dogovoru, oni su već muslimani. Zar ne?", rekao je Jemel uz osmijeh obraćajući se supruzi.

"Ovo je tradicija u Etiopiji. Oni pripadaju vjeri koja me je svesrdno prihvatila", kazala je Kebedech.Prema islamskom učenjaku Ahmedu Aburrahmanu, ramazan su u toj istočnoafričkoj zemlji oduvijek zajednički obilježavali i muslimani i kršćani.

"Ovdje nema segregacije. Nema isključivo kršćanskih, niti isključivo muslimanskih naselja. Živjeli smo kao jedinstvena i čvrsto povezana zajednica još od vremena kada je islam došao u Etiopiju", istaknuo je Aburrahman.

"Od tada nam se naši kršćanski sunarodnjaci pridružuju tijekom iftara i molitvi. Mi smo također s njima tijekom korizme kada se pripremaju za Uskrs i provodimo dobro vrijeme tijekom praznika", dodao je islamski učenjak.
Tijekom mjeseca ramazana, kršćanski poslodavci muslimankama dozvoljavaju bezuvjetno odsustvo s posla, što je naišlo na podršku čitave zajednice. Dolaskom mjeseca ramazana, naodabranijeg i najsvetijeg mjeseca kod muslimana, gradska tržnica Addis Abebe vrvi od građana i domaćica koje svoje kulinarske vještine najviše pokazuju tijekom ovog mjeseca.
U Etiopiji, koja je jedna je od prvih kršćanskih zemalja u svijetu, sunitski muslimani čine oko 34 posto ukupnog stanovništva koje se procjenjuje na 97 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close