Bajram namaz

Muftija Dedović: Bez posvećenosti zajednici, nema napretka

Kultura / Flash | 25. 06. 2017. u 12:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar danas je bajram-namaz klanjan u 42 džamije i mesdžida, a centralna bajramska svečanost upriličena je na musali džemata Zalik u Univerzitetskom sportsko-rekreativnom centru 'Midhat Hujdur Hujka' pored džamije Bosanski mudžahidi.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović. "Naša je snaga u dobroti i strpljivosti, jer to je ono u što se čovjek može pouzdati. Mir, selam i spas je vjernički kodeks i opredjeljenje, to je trajni kur'anski nalog i imperativ", poručio je na bajramskoj hutbi mostarski muftija.

U svom obraćanju muftija je naglasio da su vjernici postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili svakodnevnicu života u kojoj je odveć previše nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti trivijalnim stvarima koje samo usložnjavaju njihove živote.

"Naši životi trebaju biti ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, reda i rada, davanja snage i ohrabrivanja, istrajavanja i darivanja. Prijeko su nam potrebne i misli i riječi, a nadasve djela kojima se vjera živi i potvrđuje. Našim životima ne trebaju grube riječi koje odbijaju, koje razdvajaju, ne trebaju nam misli i ideje u kojima nema širokogrudnosti i otvorenosti", poručio je muftija.

On je kratko prokomentirao i aktualne društveno-političke prilike u Mostaru te podsjetio na povijesni kontinuitet očuvanja bošnjačkog bića na prostorima Hercegovine.

"Ne može se živjeti od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka, ma kako na njih bili ponosni. Zdravom rastu sjemena koje se ugrađuje u vrijednosti našeg kolektivnog identiteta nisu od koristi nedobronamjerne i vrlo često otrovne, a prazne i ničim vrednovane riječi, koje se u eter šalju putem društvenih mreža, a kojima se dovode u pitanje stubovi našeg identiteta. U tome nema nikakvoga dobra, već očite štete.

Bez naše posvećenosti zajednici, truda i odricanja, neće biti napretka", poručio je mostarski muftija te pozvao vjernike, ali i sve dobronamjerne ljude da budu prije svega posvećeni sebi, svome životu, svojim obavezama i dužnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close