Okrugli stol

Može li Mostar kreirati vlastite kulturne sadržaje?

Kultura / Flash | 26. 05. 2015. u 09:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 28.svibnja s početkom u 18h, u OKC Abrašević će se održati okrugli stol pod nazivom "Može li Mostar kreirati vlastite kulturne sadržaje?".

Kultura i umjetnost su veoma bitan integrativni faktor u gradu Mostaru, to ilustriraju brojne kulturne inicijative i sadržaji, koji su dokazali svoj kohezivni potencijal, povezujući ljude i prostore. Čini se kako nikad prije nije bilo više kulturno-umjetničkih događaja, festivala, glazbe, umjetnika i raznih kulturnjačkih inicijativa.

Iako se redovno smanjuju proračuni za kulturne institucije, a organizacije nezavisne kulturne scene životare od projektnih sredstava, inicijative i događaji iz oblasti kulture su u porastu. Čini se da upravo nedostatak sredstava potiče produktivnost u radu, što je svakako zanimljiva pojava. Iako je primjetna velika doza dinamike na kulturnoj sceni, ona se uglavnom odnosi na organiziranje kulturnih događaja. Većina sadržaja se uvozi iz drugih gradova i država, bilo da je riječ o izložbama, nastupima bendova, ili nekim drugim vidovima umjetnosti.

Uslijed takvog trenda nameću se brojna pitanja. Postoji li, te u kojoj mjeri, kulturna produkcija i proizvodnja kulturnih sadržaja u Mostaru? Posjeduju li kulturne institucije i organizacije u Mostaru potencijal da proizvode vlastite sadržaje, one koji će Mostar prezentirati i promovirati i preko granica? Na koji način treba financirati sektor kulture, te koje su alternative postojećim praksama?

Prije početka okruglog stola, bit će prikazan dokumentarni film, "Kultura i grad", iz 2009 godine. Ovaj film će poslužiti kao dobar uvod za daljnji razgovor o zadanoj temi. Gosti na okruglom stolu su Tanja Miletić-Oručević, direktorica MTM-a i Boris Čerkuč, novinar i voditelj na RDV-u.

Kopirati
Drag cursor here to close