Hotel Ero

Mostarsko proljeće: U Mostaru riječ-dvije o Ravnom

Kultura / Knjige | 25. 05. 2016. u 22:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikoj dvorani hotela 'Ero' u Mostaru u srijedu navečer promovirana je knjiga 'Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno' autora Marinka Marića.

Predstavljanje ove knjige upriličeno je u sklopu manifestacije 'Mostarsko proljeće', a knjigu su promovirali ravnatelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Dubrovnik akademik Nenad Vekarić, akademik Mladen Bevanda, dr. sc. don Ivica Puljić.

O knjizi je nekoliko riječi na samom početku rekao predsjednik HAZU BiH Jakov Pehar. Kao uvod u večer promocije poslužio je 15-minutni dokumentarni film o povijesti Ravnog. Inače, film se dobije uz kupljenu knjigu.

Riječi hvale za ovu knjigu, te preporuke za buduće istraživače i studente uputili su svi promotori, koji su istaknuli kako je ova knjiga vrijedan dokument za područje Hercegovine o kojem se piše i uopće o Hrvatima i ostalima s područja Popova i Ravnog.

Govoreći o knjizi, autor je kazao kako je ista zapravo njegova proširena doktorska disertacija koju je uspješno obranio na Doktorskom studiju Sveučilišta u Dubrovniku.

"Disertacija je dodatno proširena brojnim fotografijama i radovima, te je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ocijenila kako je materijal vjerodostojan, te da se može objaviti kao knjiga", kazao je Marić u izjavi za medije uoči promocije, naglasivši kako je ponosan što je prva naklada prodana u svih 800 primjeraka, koliko ih je i tiskano, te da je druga naklada također tiskana u 800 primjeraka.

"Ponosan sam što je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Knjiga sadrži 100 fotografija koje se veliki raritet i do kojih je teško bilo doći. Iste sam pronašao u muzejima u Sarajevu, Beču, Bruxellesu, te Beogradu i Dubrovniku. Do fotografija u Ravnom je bilo jako teško doći, budući da je većina arhive uništena i spaljena", kazao je Marić istaknuvši kako su u knjizi brojni Popovljani pronašli fotografije svojih predaka, pradjedova, djedova i baka.

Knjiga obiluje raznim podacima koji su ilustrirani sa oko 100 fotografija. U glazbenom dijelu nastupila je mezzosopranistica Monija Jarak.

Marinko Marić je rođen 1971. godine na Donjem Brštaniku – Hodovu. Diplomirao je Menadžment u pomorstvu na Sveučilištu u Dubrovniku 2004. godine, a doktorirao na doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku, obranivši rad pod naslovom 'Stanovništvo župe Ravno 1804-1918 godine'.

Predsjednik je Hrvatskoga kulturnog društva Napredak – Dubrovnik od 2011. godine. Član je Matice hrvatske, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja i Hrvatskoga antropološkog društva. Voditelj je kulturne manifestacije 'Dani kršćanske kulture' u Dubrovniku od 2006. godine. Član je uredništva 'Humskog zbornika'.

Kopirati
Drag cursor here to close