U Domu kulture

Mostarsko kazalište i pozorište na teatarskom festivalu u Jajcu

Kultura / Flash | 25. 05. 2016. u 08:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstariji bosanskohercegovački teatarski festival Pozorišne/Kazališne igre Jajce ove godine će biti svečano otvoren 28. svibnja u Domu kulture Jajce.

Odlukom iznornika publici u Jajcu u natjecateljskom programu predstavit će se Narodno pozorište Mostar s komadom "Hotel Plaza" Neila Simona u režiji Admira Glamočaka, Narodno pozorište Sarajevo s "Prosjačkom operom" Kokana Mladenovića i Kornelie Goli u režiji Kokana Mladenovića i Kamerni teatar 55 Sarajevo s predstavom "Naš razred" Tadeusza Slobodzianeka u režiji Dine Mustafića.

Tu su i Sarajevski ratni teatar SARTR s predstavom "Brašno u venama" Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka s komadom "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića u režiji Marka Misirače, te Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom "Vanja i Sonja i Maša i još jedan" Christophera Duranga u režiji Nine Kleflin.

Ključ grada Jajca ove godine ide u ruke glumice Fakete Salihbegović-Avdagić koja će na taj način i simbolično proglasiti otvorenim 35. igre u Jajcu.

Direktor Doma kulture i Pozorišnih igara Mevzudin Duranović ističe za Fenu da s nestrpljenjem očekuju početak nesvakidašnjeg teatarskog praznika u Jajcu. Govoreći o problemima u realiziranju festivala, navodi da su oni isključivo financijske prirode, jer osim inicijalnih sredstava od Općine Jajce nije poznato hoće li moći računati na podršku viših nivoa vlasti.

''Situacija je, može se reći, potpuno identična kao prethodnih godina i gotovo redovno, kada su u pitanju financije, ulazimo s određenom neizvjesnošću u festivalska događanja koja ipak uvijek uspješno privedemo kraju i na vrijeme izmirimo sve preuzete obveze'', navodi on.

Duranović smatra da će ovogodišnji program zadovoljiti istančane ukuse ljubitelja teatra, naglašavajući da će pored četiri predstave iz Sarajeva u okviru natjecateljskog programa biti izvedene i dvije iz Mostara te jedna iz Banje Luke.

''Svakako raduje činjenica da ćemo gledati Narodno pozorište iz Mostara koje niz godina nije uspijevalo ući u takmičarski program Igara u Jajcu. Ovih sedam predstava iz triju gradova u BiH zasigurno će nam dati i jasniju sliku bh. teatarske produkcije u protekloj godini'', mišljenja je on.

Izbornik festivala u Jajcu je profesor Sulejman Bosto.

U okviru pratećeg programa Pozorišnih igara publika će moći nazočiti i izložbama, predstavljanju knjiga, predstavama van konkurencije te drugim sadržajima.

Kopirati
Drag cursor here to close