Narodno pozorište Mostar

Mostarci upriličili simboličan program u spomen na žrtve Srebrenice

Kultura / Flash | 10. 07. 2015. u 07:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani Narodnog pozorišta Mostar sinoć je upriličen program povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, u spomen na žrtve Srebrenice proteklog rata, javlja Anadolu Agency.

U sklopu programa upriličen je prigodan perfomans te projekcija dokumentarnog filma o Srebrenici u ratnom periodu koji je u kratkometražnoj verziji obuhvatio neke od najtežih zločina počinjenih nad civilima u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine.

Cilj ovog programa je da se na simboličan način iskaže da je Mostar uz Srebrenicu i da sjećanje o Srebernici, kako tvrde organizatori, prenesemo i u Mostar kao što je to slučaj u drugim gradovima.

Mostarka Armina Gubeljić tvrdi kako je teško riječima opisati kako se čovjek osjeća kada govori o Srebrenici i genocidu koji je tamo počinjen.

"Na nama je da nikada ne dozvolimo da se zaboravi što se dogodilo u Srebrenici, počinjeni genocid i žrtve koje su na svirep način izgubile živote, ne smiju biti zaboravljene. Preostaje nam da odamo počast na način koji smo u mogućnosti i suosjećamo sa žrtvama i njihovim porodicama", kazala je Armina.

Kasim Mušinović svake godine odlazi u Srebrenicu na godišnjicu genocida, no ove godine to neće biti u mogućnosti zbog porodičnih neprilika i žalostan je zbog toga. Tvrdi kako mu ovaj datum predstavlja tugu.

"Jednostavno, predstavlja mi tugu, ne zbog toga što rezolucija o Srebrenici nije usvojena, u krajnjoj liniji te rezolucije ništa ne znače. U krajnjoj liniji, Srebreničani su doživjeli takvu sudbinu upravo zbog rezolucije. Imali su rezoluciju koja im je garantirala sigurnost, a na kraju su izgubili i živote", istaknuo je Hazim.

Asim Marić tvrdi kako ni nakon 20 godina bol u srcu nije manja kada se pomisli na Srebrenicu i sve te nedužne žrtve.

Kopirati
Drag cursor here to close