Origami radionice

Mostarci učili drevnu japansku vještinu savijanja papira

Kultura / Flash | 02. 07. 2015. u 11:42 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna knjižnica HNŽ Mostar u četvrtak je bila mjesto okupljanja Mostaraca svih dobnih uzrasta, od sedam pa do šezdeset godina, koji su sudjelovali na origami radionici pod vodstvom Vedrana Miletića i Luke Merdže.

Za japansku vještinu savijanja papira prijavilo se oko pedesetak sudionika koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Luka Merdžo, učenik iz Mostara je vodio radionicu za mlađu grupu, koji su marljivo presavijali papiriće. Upravo Luka, ali i maleni sudionici ove radionice dokaz su kako u Mostaru ima djece koja se zanimaju za umjetnosti i različite aktivnosti, samo im treba pružiti priliku.

Vedran Miletić, sedamnaestogodišnjak iz Fojnice u BiH je već poznat po svojim radovima, vodio je radionicu za odrasle, koji su na radionici imali priliku saznati puno više o samoj povijesti origamija, ali i naučiti osnove ovog drevnog savijanja papira.

''Drago nam je što je odziv na radionice dobar. Često nas pitaju, otkud baš u knjižnici radionice origamija, no mi smo željeli biti inicijator jedne ovakve radionice upravo zbog druženja, ali i stjecanja navike naših sugrađana da dolaze u knjižnicu'', rekla je za Bljesak.info Zorica Marić, djelatnica Narodne knjižnice Mostar.

Inače, Narodna knjižnica ima vrlo aktivan program i zanimljive radionice, (izložbe najstarijih knjiga, čitaonice i pričaonice za najmlađe…), te svim čitateljima od najmlađih do najstarijih nudi brojne zanimljivosti i aktivnosti kako bi dolazak u knjižnicu postao navika našim sugrađanima.

Inače, Vedran je sedamnaestogodišnjak iz Fojnice, koji se ovom zahtjevnom tehnikom bavi već šest godina, a sve je krenulo iz zabave.

''Sama ideja bavljenja origamijem se javila iz zabave i Googla. Na Googleu sam našao par jednostavnih origamija i s vremenom sam i sam improvizirao i izmišljao. Nakon niza neuspjeha uspio napraviti neku figuru što me potaknulo da nastavim'', rekao je ranije za Bljesak.info Vedran.

Razne figurice koje nastaju u Vedranovoj radionici inspiraciju dobivaju iz svakodnevnog života, filmova ili pak crtanih filmova.

Intervju s Vedranom pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close