35. kazališne igre

Mostarci u Jajcu otvorili festival Kazališnih igara

Kultura / Kazalište | 29. 05. 2016. u 07:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simboličnim uručenjem ključa grada Jajca Faketi Salihbegović-Avdagić i predstavom 'Hotel Plaza' u izvedbi Narodnog pozorišta Mostar u režiji Admira Glamočaka u prepunoj dvorani Doma kulture u Jajcu, označen je početak 35. Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Jajce Edin Hozan.

"Proteklih dana općina Jajce obiluje raznim događajima, Kazališne igre su nešto posebno, nešto najvažnije i to ne samo za grad Jajce već i za cijelu BiH. Ovaj najstraiji festival trebao bi biti najvžaniji i najaznačajniji, pogotovo za nas Jajčane, trebamo ga njegovati i čuvati još puno godina", rekao je Hozan, prenosi Jajce-online.

Gost Igara bila je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja se ovom prilikom zahvalila na pozivu, čestitavši organizatorima na uspješnoj ogranizaciji. Ključeve grada Faketi Salihbegović-Avdagić uručio je općinski načelnik Edin Hozan.

"Želim da se zahvalim organizatorima koji su meni dali povjerenje u ime svih glumaca i teatarskih radnika", rekla je glumica Faketa Salihbegović-Avdagić.

U sedam dana publika će uz predstave, koje je odabrao selektor Sulejman Bosto, moći uživati i u bogatom pratećem programu. Publika će moći prisustvovati i izložbama, predstavljanju knjiga, predstavama van konkurencije te drugim sadržajima

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić, dok će žiti publike sačinjavati: Suada Čiva, Josipa Kulenović, Admir Haseljić, Josipa Bogić i Amer Kulenović. Okrugle stolove Igara voditi će doc. dr. Almir Bašović, Kemal Bašić i Elvis Ljajić.

Kazališne igre BiH u Jajcu se održavaju 35 godina i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji. Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. Pokrenute su 1970. godine, Igre su se u kontinuitetu održavale do 1990. Uz veliki napor obnovljene su 2003. godine.

Pozorišne igre BiH svečano će biti zatvorene 5. lipnja dodjelom nagrada i priznanja, te izvođenjem predstave u čast nagrađenih – Altteatar Sarajevo, 'Dame biraju' u režiji Admira Glamočaka. Organizator najstarijeg festivala u državi je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce, piše Jajce-online.

29.05.2016. (nedjelja)

18 sati – Izložba slika 'Plavi nocturno' Muhibe Hibe Mustafić (Gradska galerija)
19:30 sati – Narodno pozorište Sarajevo, 'Prosjačka opera', Kokana Mladenovića i Kornelie Goli u režiji Kokana Mladenovića

30.05.2016. godine (ponedjeljak)

18 sati – Promocija: 'Maske dramskog subjekta', autora Almira Bašovića
19:30 sati – Hrvatsko narodno kazalište Mostar, 'Vanja i Sonja i Maša i još jedan', Christophera Duranga u režiji Nine Kleflin

31.05.2016. godine (utorak)

19:30 sati – Scena Mess Sarajevo, 'What is Europe? – ratni obred', po motivima eseja Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana
22:00 sata – Duodrama: 'Partija remija', Donalda Lee Coburna u režiji Fakete Salihbegović - Avdagić i u izvedbi Fakete Salihbegović-Avdagić i Mugdima Avdagića, (salon Doma kulture)

01.06.2016. godine (srijeda)

18 sati – Portret – Faketa Salihbegović-Avdagić, razgovorvodi Nedžad Fejzić
19:30 sati – Kamerni teatar 55 Sarajevo, 'Naš razred', Tadeusza Slobodzianeka u režiji Dine Mustafića

02.06.2016. godine (četvrtak)

18 sati – Promocija: 'Trag u vremenu', autora Mladena Bićanića
19:30 sati – Sarajevski ratni teatar SARTR Sarajevo, 'Brašno u venama', Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića

03.06.2016. godine (petak)

13 sati – Dječije pozorište Republike Srpske, 'Pinokio', Karla Kolodija u režiji Slavča Malenova
19:30 sati – Dramska skupina Srednje strukovne škole, 'Pismo obožavateljice', Emine Žuna u režiji Josipe Bogić i Amele Kavazbašić

04.06.2016. godine (subota)

18 sati – Portret – Mario Drmać, razgovor vodi Marko Misirača
19:30 sati – Narodno pozorište RS Banja Luka, 'Sinovi umiru prvi', Mate Matišića u režiji Marka Misirače

05.06.2016. godine (nedjelja)

19 sati – Ceremonija svečanog zatvaranja Festivala, dodjela nagrada i priznanja
19:30 sati – U čast nagrađenih – Altteatar Sarajevo, 'Dame biraju' u režiji Admira Glamočaka.

Kopirati
Drag cursor here to close