In memoriam

Mostarci obilježili godinu dana od smrti Ratka Pejanovića

Kultura / Flash | 28. 08. 2014. u 02:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj, prijatelji i poznanici na pravoslavnom groblju Bjelušine u srijedu ujutro prisjetili su se Ratka Pejanovića.

On je prije svega bio veliki čovjek, zatim predsjednik Gradskog vijeća, zapovjednik vatrogasne postrojbe, da bi naposlijetku obavljao funkciju generalnog tajnika SPKD 'Prosvjeta'.

Osim toga bio je i predsjednik udruge 'Josip Broz Tito', ali i zapovjednik Vatrogasnog društva 'Park prirode - Rujište'. Obilaskom Pejanovićevog groba prisjetili su ga se bivše kolege vatrogasci, članovi 'Prosvjete', rodbina i prijatelji.

Srđan Gavrilović, mladi član 'Prosvjete', pročitao je pismo dugogodišnjeg Ratkovog prijatelja, novinara Bože Kijca, koji Pejanovića naziva humanistom, koji je "svakodnevno vodio bitku za ljepši i draži Mostar". Dejan Kosanić, također član 'Prosvjete', recitirao je stihove poeme 'Moj život' mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Tijekom večeri istog dana u bašti Spomen kuće Svetozara Ćorovića upriličen je hommage Ratku Pejanoviću. Na ovom skupu okupili su se brojni Pejanovićevi prijatelji, članovi raznih kulturnih institucija i građani.

Prikazan je i kratki film o životu i radu Ratka Pejanovića. O Pejanoviću su tijekom večeri govorili Sead Đulić, Goran Kosanić i Alma Fazil Obad.

Kopirati
Drag cursor here to close