Nenad Pejić

Mostarac na čelu Slobodne Europe: Putin je plagirao Miloševića

Kultura / Flash | 31. 01. 2015. u 19:00 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vidim iste ljude, naravno ne doslovno, ali vidim iste rečenice, vidim iste izmišljene riječi, lažne fotografije, lažne snimke, optuživanje bez ikakvih argumenata'', rekao je Nenad Pejić, glavni urednik Radija Slobodna Europa/Radija Sloboda.

U razgovoru za Obzor Večernjeg lista, ovaj rođeni Mostarac, navodi kako prateći ono što se događa u Ukrajini te što objavljuje ''ruska propagandna mašinerija'' doživljava deja-vu trenutke.

Kao glavni urednik TV Sarajevo, 1990. i 1991. bio sam suočen sa žestokom propagandom

Ista knjiga, jedna na ruskom, duga na srpskom

Mostarac, koji radi u Pragu, napisao je u ožujku 2014., u vrijeme prvih iskrica na Krimu, kako bi Slobodan Milošević, da je živ, vjerojatno mogao tužiti Putina za plagijat.

''Sve sam to vidio prije 20 i nešto godina u bivšoj Jugoslaviji. To je za mene gotovo kao da čitam istu knjigu, samo je sada na ruskom, a ona je bila na srpskom'', kaže Pejić, koji je i potpredsjednik ove medijske kompanije koju financira američki Kongres.

Radio Slobodna Europa, unatoč financijerima, slovi za neovisnu medijsku kuću kada je u pitanju uređivačka politika, a Pejić ističe kako je Zapad zakasnio u medijskoj propagandi u odnosu na ono što sad radi Rusija.

''Dok je zapadni svijet spavao, Putin se dosta dobro pripremao za to što se zove medijska akcija, koju on naravno zove drugačije, a koja se na Zapadu zove propaganda. Pritom ne mislim samo na Europsku uniju, mislim da je Amerika isto tako spora u tome'', kaže Pejić ističući kako su EU i SAD bili gotovo iznenađeni.

Žestoka propaganda u Sarajevu

Europska unija i Sjedinjene Države su, kaže Pejić, u fazi reakcije na ono što radi Moskva.

''A reakcija je samo po sebi slabija varijanta. No, što se mene tiče, mislim da je ideja o uspostavi nekog novog profesionalnog kanala na ruskom jeziku dobra. Podržao bih je. Mislim da je svaka konkurencija na slobodnom tržištu potrebna'', rekao je komentirajući činjenicu da EU, na prijedlog nekih baltičkih zemalja, razmišlja o financiranju televizijskog programa za ruske govornike koji bi dao nepristranu informaciju i bio svojevrstan odgovor na ono što mnogi nazivaju agresivnom ruskom propagandom.

Budući da je Radio Slobodna Europa osnovan 1949. godine s misijom da bude antikomunistički, neovisan izvor informacija u komunističkim zemljama istočne Europe, imat će što reći o toj ideji, a posebno Pejić, koji ima osobno iskustvo budući da je svjedočio ratnoj propagandi na ovim prostorima devedesetih godina prošlog stoljeća.

''Kao glavni urednik TV Sarajevo, 1990. i 1991. bio sam suočen sa žestokom propagandom koja je u to doba ponajprije dolazila iz Srbije. Tek je poslije Hrvatska, kad se počela braniti, imala svoj program 'Za slobodu', gdje također nije bilo baš sve profesionalno. Ali ja sam zapravo imao jednu veliku dvojbu. Što raditi u poziciji kad imate jednu TV postaju koja stalno laže, izmišlja i manipulira?'', kaže Pejić navodeći kako postoje dvije opcije.

Treba biti žestok

Jedna je, kaže, pokušati zaustaviti signal te televizije na svojem području, a druga je pustiti ih da emitiraju i istovremeno emitirati svoj program, pa će se gledatelji opredijeliti prema onome što je profesionalno, istinito i točno.

''Ja sam bio za drugu mogućnost. I tako su gledatelji u BiH mogli vidjeti srbijanski televizijski dnevnik, hrvatski i Yutel, i sarajevski. Moja je matematika bila da će se gledatelji opredijeliti za one koji su bili najprofesionalniji. To je bila pogreška. Gledatelji se nisu opredijelili za ono što je najprofesionalnije. Oni su se opredijelili već prema svojoj etničkoj pripadnosti'', rekao je Pejić i dodao kako je lekcija koju je u tom iskustvu naučio da se ne može propaganda tući propagandom.

''Ne možeš mržnju tuži mržnjom, ne možeš laž tući laži. Jer ćeš tako dobiti dvije laži koje se međusobno dopunjuju i hrane jedna drugu'', rekao je Pejić i dodao kako je i lekcija koju je naučio to da što je činjenica i što je objektivno informiranje mora biti strahovito i agresivno promovirano.

''Dakle, umjesto 'izvolite, pogledajte ako hoćete', treba biti žestok i kazati 'ovo morate pogledati''', rekao je Obzoru Pejić.

Kao stratešku odrednicu propagande, i to ''prilično pametnu odrednicu'', Pejić vidi u tome da joj je osnovni cilj poslati poruku kako je sve moguće i kako ništa nije istina.

''Znači: jest, moja vlada laže, ali lažu sve vlade i zašto bih onda ja mijenjao svoju vladu... Činjenice se do te mjere relativiziraju da se potpuno smanji bilo kakva mogućnost otpora, odnosno reakcije na te laži'', rekao je, između ostalog, Pejić.

Kopirati
Drag cursor here to close