Podrška od svih

Mostar uskoro dobiva Turski kutak

Kultura / Flash | 15. 04. 2016. u 18:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas upriličen tehnički prijem povodom otvaranja budućeg Turskog kutka, koji će uz financijsku podršku TIKA-e, djelovati u sklopu Narodne biblioteke Mostar u naselju Luka, što je službeno i pravno zajamčeno potpisivanjem ugovora, javlja Agencija Anadolija (AA).

U prostorijama budućeg 'Turskog kutka', ugovor su, uz prigodnu svečanost, potpisali direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda i direktor TIKA-e za BiH, Huseyn Sanli koji je tom prilikom iskazao zadovoljstvo što će i Mostar imati svoj 'Turski kutak'.

"Mostar je za nas poseban grad. Čuli smo da ovoj biblioteci nedostaje turski kutak, tako da smo mi kao TIKA dali svoj doprinos. Moram reći da nas raduje što vidimo na ovim policama knjige na turskom i bosanskom jeziku.
Posebno smo sretni da će ovaj 'Turski kutak' biti otvoren i za druge, za javnost. TIKA radi razne projekte u svim sektorima i bit će nam čast ako ovo građani Mostara prihvate kao jedan poklon od bratske države", kazao je Sanli, navodeći kako je sve inicirala konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli.

"Kada sam imala prvi sastanak s direktorom Narodne biblioteke Mostar Rasimom Prgudom, on je imao ideju da napravi 'Turski kutak', što mi se odmah svidjelo. Tražio je nešto opreme i ja sam zahtjev uputila TIKA-i i evo sad imamo 'Turski kutak'", kazala je konzulica Sanli prilikom tehničkog prijema, navodeći kako je uvjerena da će uskoro biti i upriličen svečani prijem.

U opremanju 'Turskog kutka', kako s ponosom ističe, svi rado sudjeluju. Pored turskog konzulata, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Turski kulturni centar 'Yunus Emre' Mostar, već su dostavili značajan broj knjiga na turskom jeziku, zbog čega ona vjeruje da će sve police uskoro biti ispunjene.

Direktor Narodne biblioteke Mostar, Rasim Prguda, je, iskazavši zahvalnost Republici Turskoj koja je darivala ovaj kutak građanima Mostara, naglasio da čitatelja u Mostaru ima jako puno i ljudi koji će uživati u prostorijama njihove knjižnice koja priređuje bogate kulturne sadržaje.

Da se radi o značajnom projektu ne samo za Mostar nego i za širu regiju smatra Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, prenosi Anadolija.

"Prije svega, želim se zahvaliti bratskoj zemlji na brojnim projektima koje su podržali, kao i na projektu 'Turski kutak' koji je zaista veoma važan za Mostar i za sve one koji se bave knjigama.

Nadam se da će u budućnosti biti popunjene sve police i da će klub čitatelja imati još više mogućnosti za izučavanje. Naravno, ovaj kutak moći će se iskoristiti u mnogo više svrha kako što su i promocije knjiga, tako da vjerujem kako ćemo uskoro u novoopremljenom prostoru dočekati i nove promocije", zaključio je ministar Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close