140-godišnjica rođenja

Mostar se sjeća velikana bh. književnosti: Cvijeće na grobu Svetozara Ćorovića

Kultura / Flash | 29. 05. 2015. u 14:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 140-godišnjice rođenja velikana bh. književnosti Svetozara Ćorovića, izaslanstvo SPKD Prosvjeta položilo je u petak cvijeće na njegov grob.

Po riječima glavnog tajnika SPKD Prosvjeta - Mostar Gorana Kosanića, mostarska Prosvjeta, u suradnji s Prosvjetom Sarajevo organizirala je obilježavanje 140 godina od rođenja Svetozara Ćorovića. U sklopu obilježavanja 140- obljetnice rođenja našeg velikog književnika u Mostaru se održava i promocija knjige "U Mraku" Svetozara Ćorovića, u izdanju SPKD Prosvjeta, kazao je Kosanić dodavši kako je Ćorović knjigu napisao početkom 20. stoljeća, međutim, rukopis je bio zagubljen,  a nakon što se ponovno pojavio napisana je knjiga.

O knjizi će govoriti Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD Prosvjeta i urednica knjige, te Strajo Krsmanović, teatrolog i Almir Basović, književnik. U sklopu promocije održat će se i prigodan program u kojem će nastupiti učenici osnovne škole Mujaga Komadina, koji su, zahvaljujući svom nastavniku jezika i književnosti, ovih dana obnovili sjećanja na život i djela Svetozara Ćorovića.

Svetozar Ćorović je rođen 29. svibnja 1875. godine u Mostaru, gdje je završio i trgovačku školu. Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima kao što su Golub, Neven, Bosanska Vila, Luč, Otadžbina i Brankovo kolo. Bio je aktivan član Mostarskog društva Gusle.

Za vrijeme aneksione krize 1908. izbjegao je u Italiju. 1910. godine je izabran u Bosanski sabor kao zastupnik. Po izbijanju rata uhićen je i odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u Mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17. travnja 1919. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close