Diva glumišta

Mostar se oprostio od velike Tatjane

Kultura / Kazalište | 27. 01. 2015. u 20:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostar je došla daleke 1963., zaljubila s eu ovaj grad i ostala u njemu dkoro do kraja'', rekao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja na oproštaju od Tatjane Feher.

Glumica, koja je obilježila mostarske daske koje život znače, preminula je u Zagrebu je 24. siječnja u 78. godini života.

Okupljeni na mostarskoj Maloj sceni, kolege glumci, prijatelji i ljubitelji njezine glume uz pljesak i Sintaru oprostili su se od glumice koja je ostavila neizbrisiv trag na mostarskoj sceni.

Od glumice su se oprostile kolege Šerif Aljić i Velimir Peničnik Njirić te Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i, u ime Matice Hrvatske, odvjetnica Nada Dalipagić.

Tatjana Feher studirala je u Zagrebu na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi Branka Gavelle, a diplomirala je 1962. kod Georgija Para.

Glumačku karijeru počela je 1964. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ulogom Viole u predstavi Williama Shakespearea "Na tri kralja" u režiji Marka Foteza. U osječkom kazalištu ostvarila je još nekoliko istaknutih uloga, a godinu dana poslije, 1965., odlazi u Narodno pozorište u Mostaru gdje je provela punih 26 godina do početka rata 1991. godine. Članica Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bila je od njegova osnutka 1994. godine.

Na Festivalu glumca u Vinkovcima 2008. s kolegicom Nikolinom Marić dobila je Nagradu Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu u predstavi Nine Kleflin "Bljesak Zlatnog zuba" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Posljednja predstava koju je odigrala u HNK Mostar bila je "Sjećanja iz garderobe" u režiji Dragana Komadine, a u produkciji Matice hrvatske Mostar.

Iz aktivnog kazališnog života povukla se 2012., a posljednje godine života provela je u staračkom domu u rodnom Zagrebu gdje će biti i sahranjena 29. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close