Galerija Aluminij

Mostar: Pred publikom 'Osvješćivanje nesvjesnoga'

Kultura / Flash | 30. 06. 2015. u 18:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija 'Aluminij' postala je domaćinom izložbe 'Osvješćivanje nesvjesnoga' autora Odeja Atića. Organizator izložbe je Udruga građana 'Krug' iz Mostara. Riječ je o uratcima, crtežima i grafikama, koji su nastajali tijekom posljednjih pet godina, a kojima autor do krajnjih granica plijeni pozornost promatrača.

"Odabir umjetnika koji izlažu unutar ovoga koncepta, imena 'Percepcija – Recepcija', svjedoči o suvremenim kretanjima na mostarskoj likovnoj sceni. Nastojimo pomoći mladim umjetnicima u čijim su stvaranjima već sada očiti potencijal i nesporna kakvoća koje se zbilja može pokazati i zahtjevnoj likovnoj publici.

Odabir nije slučajan nego je plodom kvalitativnoga vrjednovanja umjetničkog opusa, a valja podsjetiti kako su, unutar spomenutog koncepta, do sada izlagali Mišel Boras, Marija Dedić, Đenita Kuštrić, Maja Rubinić i Zoran Zelenika", podsjetio je predsjednik 'Kruga' Ivan Vukoja.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović o ovom Atićevom ciklusu zapisuje kako su razvidne dvije etape stvaranja odnosno raniji crteži koji prikazuju umjetnikovo tehničko i idejno ispitivanje dok oni kasniji, koji su nastali u proteklih nekoliko godina, prikazuju čvršću formulaciju ideje odnosno postojanost ne samo u izvedbenom nego i u stilskom rukopisu.

Odej Atić je rođen 1988. godine u Mostaru, diplomirao je 2011. grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi profesora Mire Petrica. Sudjelovao je do sada na više skupnih izložbi, a tijekom studija dobio je nagradu Ministarstva prosvjete i znanosti u Vladi FBiH za rad na polju grafike.

"Manji dio ovoga opusa svjedoči o mojim sjećanjima, dok su preostali radovi plodom moje mašte. Ne volim preslikavati, volim zamišljati, a svjestan sam kako je preda mnom još puno učenja. Vrijeme će suditi o kakvoći učinjenog", skroman je Atić.

Izložba ostaje postavljena do 10. srpnja 2015. godine.
Kopirati
Drag cursor here to close